Anunțul serii vine din partea ANM. România, lovită de fenomene meteo extreme. Ce se întâmplă de luni, 31 iulie
În ultima perioadă, în România s-au semnalat fenomene meteo extreme. Vremea a pendulat între caniculă și furtuni violente, cu descărcări electrice și grindină. De altfel, directorul ANM transmite faptul că de luni, 31 iulie, astfel de fenomene vor continua să fie semnalate în regiunile țării. Iată mai jos, în articol, cum va fi vremea zilele următoare.
În România s-au semnalat fenomene meteo extreme. În ultima perioadă, în majoritatea regiunilor din țară, temperaturile din termometre au oscilat. Dacă în această perioadă gradele în termometre au scăzut, de săptămâna viitoare se vor înregistra noi creșteri de temperatură. De altfel, despre acest aspect a discutat Elena Mateescu, directorul ANM. Vor exista zone în care temperaturile vor scădea, în speță în vestul țării. Maximele din termometre nu vor trece de 29 de grade Celsius. De altfel, temperaturile se mențin ridicate în partea de sud-vest, de 32-33 de grade Celsius.
„Observăm nuanțele de roșu care semnifică tendința de încălzire și pe parcursul săptămânii viitoare. Dacă mâine o să consemnăm o ușoară scădere, în special în partea de vest a țării, acolo unde maximele nu vor depăși 29 de grade Celsius, doar în sud-vest, respectiv în Oltenia, vom mai consemna 32-33 de grade, pentru că precipitațiile consemnate astăzi în special în aceste zone, zona montană, în Banat, în Crișana, în Maramureș și în Moldova, se vor muta mâine în jumătatea de est a țării”, a transmis directorul ANM.
„Nuanțele de roșu aduc din nou temperaturi specifice unei zile de caniculă în țara noastră, pentru că vorbim deja de 36 de grade Celsius, astfel încât sfârșitul de săptămână aduce, din nou, vreme caniculară în zona țării noastre”, a spus Elena Mateescu, la Antena 3 CNN.
Anunțul ANM pentru România. Ce se întâmplă de luni, 31 iulie 2023
Totodată, la momentul actual sunt active două coduri, pentru țara noastră. Codul galben este valabil până luni, 31 iulie 2023, la ora 01:00. Se vor manifesta averse torențiale, descărcări electrice, izolat grindină și intensificări de scurtă durată ale vântului.
„În Banat, Crișana și Transilvania, iar spre seară și noaptea mai ales în Oltenia și Moldova va fi instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin perioade cu intensificări de scurtă durată ale vântului, rafale în general de 60…70 km/h, vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat 30…40 l/mp.
Notă: Astfel de fenomene vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse. Luni, 31 iulie, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în jumătatea estică, iar vântul va avea intensificări în extremitatea de sud-vest a țării”, transmit meteorologii.
De altfel, este activ și un cod portocaliu de vreme rea. Va fi valabil până pe 31 iulie 2023, la ora 10:00.
„În intervalul menționat, local în zonele montane, în vestul Transilvaniei și în nord-vestul Moldovei, vor fi perioade cu averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale de peste 80 km/h), vijelii și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50…60 l/mp”, potrivit ANM.
Vezi și NICI METEOROLOGII NU MAI ÎNȚELEG NIMIC: ZĂPADĂ ÎN MIJLOCUL VERII. UNDE A VENIT IARNA ÎN IULIE
Sursă foto: colaj Pixabay, meteoromania.ro