Anunțul oficial din partea autorităților! Ce se va întâmpla cu prețul alimentelor de bază

Publicat: 09/07/2023 | 14:36
Prețul alimentelor ar urma să scadă / Foto: Pixabay

Veste bună pentru români! Alimentele de bază ar urma să se ieftinească. Noua Ordonanță publicată, recent, în Monitorul Oficial arată că scăderea prețurilor ar urma să aibă loc de la data de 1 august 2023.

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a confirmat că luna august va aduce scăderea preţurilor la alimentele de bază. Zilele acestea, instituțiile statului și reprezentanții comercianților au purtat mai multe discuții referitoare la reducerea adaosurilor comerciale. Ministrul susține că această măsură va avea un efect imediat în buzunarele românilor.

„Economia de piaţă a dat naştere la inegalităţi foarte mari în ultima perioadă de timp, inclusiv din perspectiva raportului de forţă pe piaţă pe care îl au diversele companii. Prin dialog la nivelul primului ministru am reuşit să introducem acea prevedere în legislaţie pentru scăderea adaosurilor comerciale pentru produsele de bază. Eu sunt convins că vom vedea, începând cu luna august, scăderi de preţuri la aceste produse, ceea ce arată că, printr-un dialog normal între stat şi actorii din piaţă, lucrul acesta se poate face”, a declarat Radu Oprea, într-o conferinţă pe teme economice organizată de PSD.

Prețul alimentelor de bază ar urma să scadă de la 1 august 2023

Important de menționat este faptul că prețul nu este stabilit de stat, ceea ce înseamnă că nu putem cunoaște exact reducerea aplicată de la un produs la altul sau de la un magazin la altul. Mai exact, nu putem preciza cu exactitate cât costă o pâine într-o piață, asta pentru că există mai mulți factori care influențează prețul, cum ar fi costul de producție, brandul, producătorul, transportul și supermarketul.

Potrivit ministrului Radu Oprea, echilibrarea puterii economice între retaileri și furnizorii de produse alimentare este crucială.

„Putem echilibra poziţiile, dacă am învăţa să ne asociem, dacă şi poziţia furnizorilor de produse agroalimentare ar fi una puternică, care ar putea negocia de pe o poziţie la fel de solidă cu partea de retaileri. Din păcate, în România asocierea încă mai are o tară a trecutului de până în 1989, iar în ultima vreme, glumesc spunând, dar poate că e desprinsă din realitate această glumă, că prima întrebare pe care ne-o punem când vrem să ne asociem mai multe persoane nu este ce câştigăm împreună, ci prima întrebare în România este: ‘Cine e şeful?’ şi atunci asocierea nu există. Ar trebui să trecem de acest lucru, să învăţăm să ne asociem, pentru a putea să avem o poziţie echilibrată în competiţia cu marii actori”, a mai precizat Radu Oprea, notează România TV.