În 2012, NASA pornea cea mai ambițioasă misiune de-a explora Marte. Șase ani mai târziu avem un răspuns despre ce există și nu există pe planetă mulțumită roverului Curiosity, scriu cei de la Playtech.ro.
Roverul Curiosity trimis de NASA pe Marte în vara lui 2012 a descoperit materii organice în solului unui lac vechi, secat. Lacul imens în care Curiosity a derulat cercetările are o vechime de circa trei miliarde de ani. Totodată, descoperirea de acum marchează un capitol important în cercetările spațiale. Furnizează dovezi concludente privind existența elementelor organice pe Marte.
Ce n-au reușit cercetătorii să deslușească până acum e dacă aceste elemente sunt resturi ale unor organisme vechi, produsul reacțiilor chimice sau au ajuns pe Marte aduse de comete. Testele derulate până acum indică aceste trei surse fără să stabilească precis care-i corectă.
Prezența acestor elemente organice identificate de NASA confirmă că, dacă au existat organisme pe Marte, au avut cu ce se hrăni. „Deși nu știm sursa elementelor, consistența acestor rezultate mă fac să cred că am dat lovitura în a descoperi materii organice. Nu ne spune dacă viața a existat pe Marte, dar ne spune că existau resurse pentru orice organisme ar fi trăit acolo”, a declarat Jennifer Eigenbrode, biogeochimistă la Goddard Space Flight Center, NASA.