Anunțul momentului pentru români! A intrat în vigoare și este interzis în România de pe 9 aprilie

Publicat: 05/04/2022 | 07:54

Anunțul momentului pentru români! Începând cu data de 9 aprilie, pescuitul va fi total interzis pe întreg teritoriul țării. Iată motivele pentru care autorităţile au luat această decizie.

Începând cu data de 9 aprilie, pescuitul va fi interzis la nivel național, în toate habitatele naționale, pentru o perioadă de 60 de zile.

De asemenea, autorităţile au anunţat că faptele de braconaj constituie infracţiuni şi se pedepsesc aspru.

„Conform Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și al Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 57/675, publicat în Monitorul Oficial nr.295/ 25 martie 2022, privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2022:

Se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie-7 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie- 7 iunie inclusiv, cu excepţiile prevăzute în prezentul ordin.

CITEŞTE ŞI: INCIDENT NEOBIŞNUIT LA PESCUIT. AU ADORMIT ÎN MAŞINĂ PE BALTĂ ŞI AUTOTURISMUL A LUAT-O LA VALE

Se interzice pescuitul în scop comercial şi recreativ/sportiv al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în râul Prut şi în zonele inundate permanent sau temporar limitrofe acestuia, precum şi în lacul de acumulare Stânca-Costeşti, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie-7 iunie inclusiv.

Se interzice pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în zona economică Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie-7 iunie inclusiv.

Se interzice pescuitul în scop comercial şi recreativ/sportiv al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în fluviul Dunărea în zona care constituie frontieră de stat cu Republica Bulgaria, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie-7 iunie inclusiv.

Se interzice pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în apele care constituie frontieră de stat cu Ucraina, inclusiv Golful Musura, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie-7 iunie inclusiv.

Se interzice pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în Complexul Razim-Sinoe şi lacurile litorale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie -7 iunie inclusiv”, se specifică într-un comunicat transmis de Garda Națională de Mediu.

Amenzi usturătoare pentru cei care încalcă legea

Pescarii mai trebuie să știe și despre un proiect de lege care ar putea intra în vigoare și care prevede acordarea unor sancțiuni mult mai aspre decât cele deja în vigoare, unele aproape duble.

Proiectul de lege a fost depus în urmă cu mai bine de o săptămână și prevede astfel că pescuitul recreativ al oricăror specii de pește și altor viețuitoare acvatice vii, efectuat fără permis în habitatele piscicole naturale, va putea fi sancționat cu amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei. În timp ce legea actuală prevedea amenzi de doar 300 și 600 de lei.

Amenzile pot ajunge însă și până la 12.000 de lei, în cazul în care faptele sunt mult mai grave. Totodată, cei vizați riscă să rămână și fără autorizație sau permis.