Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat recent care va fi vârsta de pensionare la femei. Majorarea vechimii va avea ca scop reducerea discrepanței dintre anii de muncă lucrați de ambele sexe, până în anul 2030.
Conform informațiilor transmise de Ministrul Muncii, vârsta actuală de pensionare pentru femei este de 61 de ani și șase luni. Până în anul 2030, aceasta va crește la 65 de ani, pentru a duce la egalizarea vârstei de pensionare. Modificarea face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență, după cum a spus Marius Budăi.
„Este un lucru asumat prin PNRR. Vârsta de pensionare la femei creşte oricum în baza legii actuale 263 şi va ajunge la 63 de ani, după care va urma o etapă unde va fi egalizare la 65 de ani, dar nu dintr-o dată. Se va întâmpla etapizat, deci probabil va fi undeva prin 2030”, a declarat Marius Budăi, Ministrul Muncii.
Raportând vârsta de pensionare a României la standardele din Uniunea Europeană, vârsta de 65 de ani pentru ambele sexe nu este ieșită din comun, ci perfect firească. (CITEȘTE ȘI: Răsturnare de situație în cazul Caracal! Gheorghe Dincă mărturisește astăzi ce s-a întâmplat, de fapt, cu Alexandra Măceșanu)
Vârsta medie de pensionare pentru bărbați și femei din Uniunea Europeană este de 65 de ani, după cum se dorește și în România. Astfel, până în anul 2030, Ministrul Muncii promite că vom ajunge la standarde europene, din acest punct de vedere.
Potrivit datelor comunicate de Consiliul European, media de 65 de ani poate fi întâlnită și în țările: Belgia, Cehia, Cipru, Danemarca, Luxemburg, Olanda, Slovenia.
Țările cu cele mai mari vârste de pensionare din Uniunea Europeană sunt: Germania cu 65,6, Grecia cu până la 67 de ani, Irlanda cu 66, Islanda și Italia cu 67, Portugalia cu 66,5 și Suedia cu până la 67 de ani. (CITEȘTE ȘI: Suma e colosală! Câți euro a primit IT-istul Doru Răduță, de la Pro TV, pentru cele 13 săptămâni de infern la Survivor România 2022)