Anunțul momentului de la BNR! Vestea oferită va fi îmbrățișată de toți românii
Vești bune pentru români! Inflația a coborât în luna martie a acestui an la 6,6%, iar dobânzile urmează să scadă treptat. Iată ce se va întâmpla în următoarea perioadă cu ratele românilor care au credite la bănci!
Având în vedere că rata inflației a scăzut în ultima lună la 6,6%, s-a deschis traseul către scăderea dobânzii cheie. Potrivit jurnaliștilor de la Digi24, actualul nivel de 7% a rămas neschimbat din ianuarie 2023, iar analiștii economici se așteaptă ca prima tăiere să aibă loc în luna mai a acestui an. Cu toate acestea, reprezentanții BNR susțin că, înainte de a lua decizia, ar fi nevoie de mai multe luni în care ritmul de creștere al prețurilor să se diminueze semnificativ.
„E cel mai mic nivel al inflației anuale pe care îl avem de mai bine de doi ani. În acest sens, se creează premisele de discuție în consiliul de administrație al reducerii dobânzii. E important ca această scădere să fie una consistentă și pe lunile următoare.
Prognoza noastră arăta la finalul anului undeva la 5% inflație, asta înseamnă că, într-adevăr, este loc de scădere de dobândă”, , a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, potrivit sursei citate.
Ce se întâmplă cu ratele la bănci. Reprezentanții BNR îi atenționează pe români
În ceea ce privește ratele românilor cu credite la bănci, reprezentantul BNR vine cu vești bune. În următoarea perioadă, ratele vor scădea semnificativ. E cert că acest va fi unul destul de lent, atenționează Dan Suciu.
„O inflație mai redusă, undeva spre 5%, înseamnă și dobânzi cam la fel.
E clar că ratele vor coborî în perioada imediat următoare, ritmul este însă unul relativ lent”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, conform aceleiași surse.
Care este inflația anuală la alimente
Adrian Câciu, Ministrul Fondurilor și Proiectelor Europene, susține că inflația anuală la alimente este de doar 2,81%, aproape de 3 ori mai mică decât inflația generală și de aproape 10 ori mai mică decât în martie 2023 când era 21,56%.
„Pe simplu explicat: Măsurile guvernului, care s-au adresat exclusiv unor produse alimentare de baza și-au atins scopul. Și vor continua!În subsidiar, din analiza structurii inflației, la acest moment rezultă că influențele s-au mutat din zona produselor alimentare înspre servicii (inflație anuală de 10,2%, dar cu trend de regres, având în vedere că la 3 luni este 2,7%) și mărfuri nealimentare (inflație anuală de 8,06% dar cu trend de regres având în vedere că la 3 luni este 2,2%)”, a precizatt Adrian Câciu într-o postare pe Facebook.
This browser does not support the video element.