Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a adaptat sistemul informatic de eliberare a certificatelor digitale COVID potrivit noilor norme de codificare, care permit noi marcaje, inclusiv pentru doza booster.
Noul cadru de reglementare european va asigura, unitar în toate ţările, diferenţierea între certificatele de vaccinare care atestă finalizarea seriei primare şi certificatele de vaccinare emise în urma unei doze de rapel, în conformitate cu Decizia (UE) 2021/2301 a Comisiei din 21 decembrie 2021 de modificare a specificaţiilor tehnice, informează un comunicat al STS.
Conform noilor specificaţii, certificatele de vaccinare se marcheză astfel: 3/3 pentru o doză de rapel în urma unei serii primare de vaccinare de 2 doze, 2/1 pentru o doză de rapel în urma unei vaccinări cu doză unică. (CITEȘTE ȘI: CE SPUNE VALERIU GHEORGHIȚĂ DESPRE VARIANTA OMICRON A CORONAVIRUSULUI: ”SUNT INDICII CĂ ESTE O VARIANTĂ DE SCĂPARE DE PROTECȚIA ANTICORPILOR”)
Începând cu data de 24 decembrie, pe certificatele digitale UE privind COVID-19, emise în România pentru persoanele care au o doză Johnson&Johnson, se schimbă marcajul european pentru diferenţierea dozelor suplimentare de rapel.
“Recomandăm persoanelor vaccinate cu Johnson&Johnson şi care au făcut doza de rapel (booster) să îşi genereze un nou certificat digital UE privind COVID pe platforma https://certificat-covid.gov.ro. Pe noul certificat, la secţiunea ‘Numărul dintr-o serie de vaccinări/doze şi numărul total de doze din serie’ va apărea 2/1”, explică sursa citată.
Compania germană de biotehnologie, care colaborează cu gigantul american Pfizer în ceea ce privește vaccinurile COVID-19, a declarat pentru Business Insider că a inițiat „dezvoltarea unui vaccin adaptat” pentru Omicron. Serul ar putea fi gata în aproximativ 100 de zile.
Oamenii de știință urmăresc îndeaproape varianta Omicron a coronavirusului, sau B.1.1.529, care a fost detectată pentru prima dată în sudul Africii. Experții în sănătate publică spun că noua variantă se transmite mult mai ușor și este mai periculoasă.