Anunțul făcut de profesorul Alexandru Rafila: ”Țineți minte asta!” Când putem merge la mare
O mare problemă pentru hotelierii de pe litoral, dar și pentru oamenii care-și programaseră concedii la mare, în această vară! Profesorul Alexandru Rafila a propus o variantă și a tras și un semnal de alarmă, într-un interviu pentru DC News.
CITEȘTE ȘI: SE DESCHID TERASELE DUPĂ 15 MAI? MINISTRUL ECONOMIEI A FĂCUT ANUNȚUL
„Am înţeles că deja sunt foarte mulţi dornici să plece pe litoral din 16 mai, chiar după ce se ridică aceste restricţii. Dar ţineţi minte că vor fi înlocuite cu recomandări şi va trebui să ne obişnuim şi cu ideea respectării recomandărilor, nu numai a lucrurilor care sunt impuse. Ori eu bănuiesc că, în data de 15 mai, când lucrurile încă nu sunt clare şi din punct de vedere epidemiologic nu se ştie exact care este trendul de evoluţie a afecţiunii în perioada imediat următoare, această recomandare va exista.
Deci cine se gândeşte la organizarea unor concedii cred că ar fi bine să o facă începând din luna iunie şi să ţină cont, mai ales când e vorba de deplasări internaţionale, că restricţii nu sunt doar în România ci pot fi şi în alte ţări”, a declarat Alexandru Rafila.
Cum va fi viața românilor după 15 mai
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, spune că viața românilor după 15 mai – chiar și în cazul în care vor fi luate unele măsuri de relaxare – nu va mai fi la fel ca înainte de pandemie.
Criza medicală generată de coronavirus la ”urme” la toate nivelurile, nu numai din punct de vedere social, iar dacă vor fi luate unele măsuri de relaxare a restricțiilor, după data de 15 mai, aceasta nu înseamnă o revenire ”la normal”, spune Rafila. Focarele de infecție trebuie identificate rapid, pentru a se interveni în timp util, iar în ceea ce privește ”testarea în masă” este vorba doar de ”o poveste”.
”De la 15 mai nu ne întoarcem la normal, la perioada de dinainte. Acest lucru s-a specificat foarte clar. Trebuie să identificăm în continuare focarele și să intervenim rapid. Povestea cu testarea în masă este o poveste. La nivel național nu e cazul să facem această testare. Nu avem teste care să depisteze tipul de anticorpi, pe cei protectori. Nu știm nici tipul de anticorpi, nici cantitatea”, a afirmat Rafila la Digi 24.