Anunțul făcut de Ministrul Agriculturii! Fermierii vor primi despăgubiri
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, spune că România a trecut printr-o secetă care a afectat grav agricultura. Situația cea mai gravă se înregistrează în Moldova şi o parte din Bărăgan şi Dobrogea. Fermierii, însă, vor primi despăgubiri.
„Din păcate, peste criza coronavirus se suprapune şi această secetă nemaiîntâlnită, din ceea ce constatăm noi şi din ceea ce ne spun fermierii. I-am asigurat pe fermieri că toţi cei care vor suferi pagube din cauza secetei, anul acesta o să primească despăgubiri pentru că aşa este normal”, a spus ministrul Agriculturii.
Prețurile produselor alimentare de bază au crescut semnificativ din data de 17 martie 2020, o bună parte din ele au revenit la valorile inițiale în data de 19 și 24 martie, însă, cele mai importante mărfuri au avut de suferit de pe urma acestor schimbări bruște. (CITEȘTE ȘI: PIEȚELE DIN ROMÂNIA RĂMÂN DESCHISE: ”ESTE IMPORTANT CA PRODUCĂTORII ROMÂNI SĂ AIBĂ UNDE SĂ ÎŞI VÂNDĂ PRODUCŢIA”)
Prețurile s-ar fi stabilizat ulterior ca urmare a stocurilor făcute de populație, dar și pe fondul închiderii restaurantelor și fast-food-urilor.
„Aş vrea să mă refer la faptul că încă de la începutul crizei, noi, din Ministerul Agriculturii, şi prin Direcţiile Agricole Judeţene am declanşat o acţiune de monitorizare a preţurilor la raft. Şi am luat majoritatea retailerilor mari, lanţurile de magazine. Şi avem monitorizări în data de 17 (n.r. – martie 2020), deci a doua zi după declanşarea stării de urgenţă, în 19 şi în 24. Am luat, sigur, principalele produse de bază.
Şi dacă ne uităm şi analizăm situaţia pe care o avem aici, imediat, în data de 17, preţurile au crescut brusc la aproape toate aceste produse de bază, dar constatăm că în data de 19 şi ieri (n.r. – marți), în data de 24, majoritatea dintre aceste preţuri, mai puţin mărfurile care vin din import, au revenit la valorile iniţiale. Diferenţe foarte, foarte mici. Asta mă refer la marii retaileri.
Nu contest că în anumite magazine de cartier sau în anumite pieţe unii indivizi nu au încercat şi nu au reuşit să facă speculă şi, la un moment dat, să crească aceste preţuri, dar pe termen lung am constatat că, într-o săptămână, chiar dacă la început preţurile au crescut brusc şi au speriat lumea, ele au coborât simţitor din două motive, spunem noi.
Este vorba de o schimbare de comportament de aprovizionare, pentru că iniţial la declanşarea crizei toată lumea a alergat şi a făcut stocuri, iar apoi cumpărăturile au devenit din ce în ce mai puţine. În paralel s-au închis şi restaurantele şi fast-food-urile”, a afirmat oficialul.