Anunțul făcut de Florin Cîţu. Se fac scutiri de impozite şi eşalonări ale plăţilor către bugetul de stat. Cine sunt beneficiarii
Florin Cîțu a vorbit despre lucrurile ce s-au discutat în ședința de Guvern, de joi. Potrivit acestuia a fost discutată o OUG care prevede înlesnirea la plata pentru obligațiile bugetare restante după data declarării stării de urgență, administrate de organul fiscal central.
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a explicat că este vorba de o reglementare simplificată de acordare a unei eșalonări de plată pe o perioadă de 12 luni. Noul act normativ va fi în dezbatere publică până la următoarea ședință de Guvern. (CITEȘTE ȘI: MINISTRUL DE FINANȚE ANUNȚĂ O „REVENIRE RAPIDĂ ÎN V”. FLORIN CÎȚU CREDE CĂ SCĂDEREA INFLAȚIEI ESTE MERITUL GUVERNULUI, NU EFECTUL CRIZEI PANDEMIEI)
„În cadrul ședinței de Guvern am prezentat în primă lectură o Ordonanță de Urgență care privește mai multe măsuri fiscal-bugetare și modificări la acte normative.
În primul rând, având în vedere că se apropie 25 octombrie, venim cu o înlesnire la plata pentru obligațiile bugetare restante după data declarării stării de urgență, administrate de organul fiscal central.
E vorba o reglementare simplificată de acordare a unei eșalonări de plată pe o perioadă de 12 luni pentru obligațiile fiscale, bugetare acumulate de la debutul stării de urgență până la data de 25 octombrie.
Beneficiarii sunt toți contribuabilii, indiferent de forma de proprietate, inclusiv cei care au în derulare o înlesnire la plată potrivit Codului de Procedură Fiscală și care nu înregistrează obligații fiscale restante la data declarării stării de urgență.
Această măsură încearcă susținerea conformă la plată pentru contribuabilii aflați în dificultate generată de lipsa de licidități din cauza crizei. Pe de altă parte, vizăm asigurarea încasării unor sume certe și periodice la bugetul general consolidat”, a declarat Florin Cîțu, potrivit Antena 3.
Cine sunt beneficiarii?
Florin Cîțu a explicat și cine sunt beneficiarii și ce trebuie să facă pentru a beneficia de prevederile noi OUG. (VEZI ȘI: FLORIN CÎȚU, MĂSURI IMPORTANTE: ”TERMENUL PRIVIND POPRIRILE, EXECUTĂRILE SILITE PENTRU COMPANII, PERSOANE FIZICE SE PRELUNGEȘTE”)
„Contribuabilul trebuie să depună o cerere până pe 15 decembrie, inclusiv. La cererea debitorului, poate anexa graficul de eșalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eșalonare.
Nu trebuie să înregistreze obligații bugetare restante la data declarării stării de urgență, să nu se afle în procedură de insolvență. Pentru companiile care se află în procedură de insolvență, dar care și-au plătit ratele, deci nu au avut restanțe, vom veni cu o reglementare separată.
Să nu se afle în dizolvare, să aibă depuse toate declarațiile fiscale, să nu se fi stabilit răspunderea potrivit legislației privind insolvența sau răspunderea solidară potrivit articolului 25, 26 din legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare”, a explicat Florin Cîțu.