Recent, s-a zvonit faptul că un „nor toxic” va sosi deasupra României, legându-se de bombardamentele care au loc în Ucraina, lucru ce a creat îngrijorare în rândul cetățenilor. ANM, însă, a făcut un anunț referitor la concentrațiile de monoxid de carbon și explică faptul că nu sunt motive de îngrijorare.
În mediul online a circulat o informație potrivit căreia deasupra României va circula un „nor toxic”, un fenomen creat în urma bombardamentelor care au loc în Ucraina. ANM a transmis, printr-un comunicat de presă, faptul că nu există, practic, niciun pericol. Concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate în țara noastră, marți și miercuri.
„În cursul zilei de azi (marți – n.r.) și mâine (miercuri) în estul și în sud-estul României, circulația aerului se va face din sector predominant nordic și nord-estic. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în prima zi a intervalului în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei, precum și în sud-vestul Moldovei, unde vor fi rafale în general de 55…65 km/h, iar în zona montană aferentă temporar vitezele vor fi de peste 70…80 km/h. În restul teritoriului, circulația aerului se va realiza predominant din sector nord-vestic și vestic, iar vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări izolate, cu precădere în regiunile centrale. Datele furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus) arată că pe parcursul zilei de astăzi și mâine (marți și miercuri – n.r.), deasupra României, concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate”, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Naționale de Meteorologie, scrie Antena 3.
Vezi și CE ESTE, DE FAPT, „NORUL NEGRU DIN UCRAINA”. A APĂRUT PE CER ȘI A CREAT MARE PANICĂ ÎN HUȘI
Și pe pagina oficială a Primăriei Tulcea a apărut o postare referitoare la „norul toxic”.
”⚠️Nu dați crezare mesajelor alarmante, provenite din surse neverificate!
Pe WhatsApp, Facebook și alte rețele de socializare se propagă un mesaj fals privind iminenta sosire deasupra României a unui ,,nor toxic”, format în urma bombardamentelor din Ucraina. În ultima perioadă, astfel de mesaje cu conținut fals au creat panică în rândul populației.
În acest moment nu există niciun pericol în acest sens.
Ministerul Mediului analizează și face prognoze, împreună cu Agenția Națională de Meteorologie (ANM), și în fiecare dimineață situația este evaluată.
Calitatea aerului este măsurată permanent, atât de instituțiile statului, cât și de rețelele independente de senzori”, se arată în postare.
Potrivit meteorologilor, în mai multe zone din țară este activ un cod galben de vânt puternic. Astfel că, potrivit ANM, marţi, între orele 8.00 şi 22.00, vântul va avea intensificări în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, precum şi în sud-vestul Moldovei, unde vor fi rafale în general de 55…65 km/h. În zona montană aferentă temporar vor fi viteze de peste 70…80 km/h.
Pe internet au apărut și imagini din județul Buzău (localitățile buzoiene Pogoanele și Smeeni) unde există o furtună de praf. Aceasta, însă, s-a format în urma lipsei precipitațiilor și a eroziunii solului. În ultimii ani, acest fenomen a luat amploare.
Sursă foto: Pixabay