Vaccinul Johnson & Johnson poate fi administrat ca doză booster, a anunțat miercuri Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).
„Recomandarea vine în urma datelor medicale care arată că o doză booster a vaccinului anti-COVID-19 Janssen, administrată la cel puţin două luni după prima doză inoculată la persoane adulte, a determinat o creştere a nivelului anticorpilor împotriva SARS-CoV-2. Riscul de tromboză în asociere cu o trombocitopenie (STT) sau cu alte efecte indezirabile foarte rare după doza ‘booster’ nu este deocamdată cunoscut şi face obiectul unei monitorizări atente”, a anunţat EMA într-un comunicat.
EMA recomandă administrarea dozei booster la cel puţin două luni după vaccinarea cu o doză Johnson & Johnson. Comitetul pentru Produse Medicale de Uz Uman (CHMP) din cadrul EMA a ajuns totodată la concluzia că o doză booster a vaccinului Johnson&Johnson poate fi administrată după cele două doze ale unuia dintre vaccinurile cu ARN mesager autorizate în Uniunea Europeană, Pfizer şi Moderna.
Au fost înregistrate alte 3 cazuri de Omicron în România. Bilanțul persoanelor infectate cu noua variantă a ajuns la 11. Compania germană de biotehnologie, care colaborează cu gigantul american Pfizer în ceea ce privește vaccinurile COVID-19, a declarat pentru Business Insider că a inițiat „dezvoltarea unui vaccin adaptat” pentru Omicron. Serul ar putea fi gata în aproximativ 100 de zile.
Oamenii de știință urmăresc îndeaproape varianta Omicron a coronavirusului, sau B.1.1.529, care a fost detectată pentru prima dată în sudul Africii. Experții în sănătate publică spun că noua variantă se transmite mult mai ușor și este mai periculoasă. (CITEȘTE ȘI: CE SPUNE VALERIU GHEORGHIȚĂ DESPRE VARIANTA OMICRON A CORONAVIRUSULUI: ”SUNT INDICII CĂ ESTE O VARIANTĂ DE SCĂPARE DE PROTECȚIA ANTICORPILOR”)
”Înțelegem îngrijorarea experților și am inițiat imediat investigații privind varianta omicron (B.1.1.529), precum și dezvoltarea unui vaccin adaptat, ca parte a dezolvării noastre standard pentru noile variante. Primii pași de dezvoltare a unui potențial nou vaccin se suprapun cu cercetările necesare pentru a evalua dacă va fi nevoie de o nouă doză. Obiectivul acestei abordări, care a fost inițiată joia trecută, este de a acționa rapid dacă o nouă variantă are nevoie de un vaccin specific”, au anunțat reprezentanții BioNTech.