Fie că este vorba despre un pahar cu vin care să te ajute să te relaxezi după o zi obositoare de muncă, fie că sunt mai multe halbe cu bere pe care le bei alături de prieteni sau colegi, consumul de alcool este o plăcere vinovată a multora.
Şi nu este nimic de condamnat în legătură cu acest lucru. Din cele mai vechi timpuri, alcoolul a descreţit frunţile, a dezlegat limbile şi a fost un motiv pentru ca oamenii să creeze relaţii, ajutându-i să dialogheze mai uşor şi chiar mai plăcut.Până acum, studiile despre alcool arătau că, în cazul consumului moderat, băutura este benefică pentru sănătate. Lucrurile însă s-au schimbat în ultima perioadă.
Un avertisment public recent spune că nu există nicio limită alcoolică ”sigură” şi, chiar şi consumat în cantităţi mici, alcoolul ar putea duce la dezvoltarea anumitor tipuri de cancer. Mai mult decât atât, consumul de alcool afectează memoria, capacitatea de concentrare, somnul şi chiar şi viaţa sexuală. În acest caz, persoanele care consumă alcool în mod regulat sunt sfătuite să nu bea mai mult de 14 unităţi pe săptămână, ceea ce reprezintă echivalentul a şase halbe cu bere sau şapte pahare cu vin, iar limita nu diferă în funcţie de gen. Totodată, este important să existe anumite zile în care alcoolul să fie eliminat din alimentaţie.
Ruxandra Patru