Anunțul autorităților. Până când suntem obligați să purtăm măștile de protecție

Publicat: 23/05/2020 | 17:11

În plină pandemie de coronavirus, autoritățile au explicat cât timp vom fi obligați să purtăm măștile de protecție. În contextul stării de alertă, acest lucru se va aplica până la expirarea ei, mai exact până la data de 16 iunie. 

În Monitorul Oficial a apărut ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne, care prevede obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale şi la locul de muncă, ordin ce se va aplica pe toată durata stării de alertă, până la data de 16 iunie.

CITEȘTE ȘI – PREȘEDINTELE CONSILIULUI JUDEȚEAN VASLUI REFUZĂ SĂ POARTE MASCA: „NIMENI NU MĂ POATE OBLIGA SĂ MĂ PROSTESC ȘI EU”

Starea de alertă ar putea fi prelungită

Starea de alertă a fost instituită de președintele Klaud Iohannis pentru 30 de zile, imediat după expirarea stării de urgență, mai exact pe 18 mai.

Acest lucru presupune purtarea măștii de protecție până la data de 16 iunie. Cu toate acestea, starea de alertă ar putea fi prelungită cu alte 30 de zile, în funcție de cum evoluează pandemia de coronavirus de la noi din țară.

„Masca ne apără contra contaminării cu tot ce înseamnă agenți microbieni care se transmit pe cale aerogenă.

Avem experiența programului de control al tuberculozei. Oricare dintre noi trebuie să poarte masca, inclusiv pacienții cu afecțiuni cronice obstructive, astm. Sunt recomandările Societății Europene de pneumologie care menționează că, chiar și pentru pacienții care au probleme de respirație este obligatorie purtarea măștii.

NU RATA – MASCA DE PROTECȚIE, OBLIGATORIE ÎN ROMÂNIA, POTRIVIT UNUI MEDIC PNEUMOLOG: “CHIAR ŞI CEI CU ASTM TREBUIE SĂ O POARTE!”

Masca este salvatoare pentru fiecare dintre noi. Dacă pentru gripă și alte afecțiuni ne feream de cei care tușesc sau strănută, pacienții care transmit acest virus nu sunt știuți, 60% sunt asimptomatici.

Masca este trecută în studiile privind controlul infecțiilor respiratorii și împiedică bolnavul să transmită acești germeni. Este o iluzie că nu poți respira cu masca pe față. E nevoie de acomodare”, a explicat Gilda Popescu, medic la Institutul Marius Nasta, potrivit Digi24.