Din ce în ce mai mulți șoferi au tendința de a recurge la o metodă ce riscă să producă o mulțime de pagube. Prețurile din ce în ce mai mari pentru polițele RCA îi fac pe conducătorii auto să opteze pentru plata în rate, însă, ajung să nu ducă la bun sfârșit angajamentul pe care și-l iau.
Unii conducători auto nu își mai permit să plătească dintr-o dată asigurarea pentru mașina pe care o dețin, tocmai de aceea iau în considerare posibilitatea de a o achita în rate. Însă, există cazuri în care ajung la concluzia că mai bine renunță la ultimele rate, deoarece obțin o hârtie din care reiese că polița RCA este valabilă un an.
Oamenii legii sunt la curent cu noile metode ale șoferilor, aceea de a achita doar o parte din polițele de asigurare, motiv pentru care au început să fie din ce în ce mai atenți. Astfel, vor verifica „la sânge” toate documentele prezentate în urma unui control.
Dacă se adeverește faptul că un conducător auto nu și-a achitat ratele și are asigurarea anulată, atunci va primi o amendă în valoare de 2.000 de lei, i se vor retrage plăcuțele de înmatriculare și va rămâne fără certificat până în momentul în care prezintă o dovadă a plății asigurării.
CITEȘTE ȘI: ATENŢIE, ŞOFERI! SCHIMBĂRI ÎN CAZUL ”AMIABILEI”. CE TREBUIE SĂ FACI DACĂ AI UN ACCIDENT MINOR
Reprezentantul unei companii de asigurări explică faptul că cele mai ieftine polițe RCA au ajuns anul acesta să coste 1.185 de lei, cu aproape 300 de lei mai mult decât în 2021. De aceea, mulți șoferi cu salarii mici recurg la asemenea gesturi nebunești și preferă să opteze pentru plata în rate și să „uite” să își mai onoreze angajamentul.
„Am întâlnit și eu un caz în care o persoană era lovită de un autovehicul care avea asigurarea în rate, numai că ratele nu mai fuseseră plătite, și practic asigurarea nu mai era valabilă, deci ei practic au un document care aparent este în termen, dar nemaifiind plătit, asigurarea aceea nu mai produce efect”, declarat Dan Barbu, președintele Patronatului Operatorilor de Service Auto.