Anunț pentru milioane de români cu card la bancă! Intră în vigoare de miercuri, 9 noiembrie 2022

Publicat: 08/11/2022 | 08:34
Imagine reprezentativă. Sursă foto: Pixabay

Este un anunț important pentru milioane de români care dețin carduri la bancă. Începând cu data de 9 noiembrie 2022, miercuri, mai multe companii vor fi obligate să accepte ca plățile să fie făcute online. Iată toate detaliile mai jos, în articol.

Persoanele care au carduri la bănci vor putea să plătească prin sisteme electronice de plată la distanță, atât taxele, cât și impozitele, contribuțiile sau amenzile. Există mai multe companii care au obligativitatea de a accepta ca plățile să fie făcute online. Acest lucru vine în urma implementării Legii 128/2022, care este aplicată din luna mai.

Vezi și ROMÂNII AR PUTEA PRIMI BANI PE CARD PENTRU A-ȘI PLĂTI FACTURILE LA ENERGIE. CE SPUNE MARCEL BOLOȘ

Companiile trebuie să dispună de sisteme electronice de plată la distanță

În acest sens, „operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum și instituțiile și autoritățile publice” se vor supune acestei legi. Se pot plăti „impozite, taxe, contribuții, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, penalități, tarife, alte obligații de plată și sume pentru serviciile prestate sau intermediate”.

Pe această listă a companiilor intră și furnizorii de apă, canalizare, electricitate, salubritate, gaze, primăriile și serviciile telefonice și de internet.

Există, însă, și excepții, acestea fiind legate de „entitățile care au punctele de încasare amplasate în zone nedeservite de rețele de comunicații electronice”.

Citește și VOUCHERE SOCIALE 2023. NOI TICHETE DE MASĂ PENTRU ROMÂNI. CÂND LE VOR INTRA BANII PE CARD

Ce se arată în Legea 128/2022

Potrivit lege5.ro, Legea 128/2022 a fost modificată în luna mai a acestui an și, printre altele, prevede că Art. 1. (1) „Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum şi instituţiile şi autorităţile publice definite de Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi de Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, care încasează impozite, taxe, contribuţii, amenzi, dobânzi, penalităţi de întârziere, penalităţi, tarife, alte obligaţii de plată şi sume pentru serviciile prestate sau intermediate, au obligaţia să accepte încasări şi prin intermediul cardurilor de debit, de credit sau preplătite, atât prin intermediul unui terminal POS, cât şi prin aplicaţii care facilitează acceptarea plăţilor electronice”.

Tot în cazul Articolului 1, se mai stipulează și un nou alineat (8): „Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum şi instituţiile şi autorităţile publice definite de Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi de Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, care încasează impozite, taxe, contribuţii, amenzi, dobânzi, penalităţi, penalităţi de întârziere, tarife sau alte obligaţii de plată şi sume pentru serviciile prestate sau intermediate, au obligaţia să accepte încasarea sumelor printr-un sistem electronic de plată la distanţă/online”.

Sursă foto: Pixabay