O nouă „lege a plajelor” a intrat în vigoare pentru românii ce vizitează Grecia! Dacă îți dorești să mergi vara aceasta în vacanță, trebuie să iei în vedere câteva aspecte importante.
Grecia este recunoscută ca fiind o destinație perfectă pentru o evadare la plajă, însă această popularitate vine la pachet cu unele inconveniente. Supraaglomerarea devine o problemă din ce în ce mai mare, deoarece foarte mulți turiști doresc să se bucure de nisipurile din Grecia. De asemenea, restaurantele și hotelurile preiau adesea porțiuni semnificative din plaje, lăsând puțin spațiu pentru public.
Anul trecut, numărul tot mai mare de șezlonguri care ocupau plajele Greciei a stârnit nemulțumirea localnicilor, care au protestat pentru a-și revendica dreptul la spațiu pe nisip.
Într-un anunț recent postat pe TikTok, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a prezentat o nouă „lege a plajelor”, care cuprinde reguli menite să asigure ordinea pe litoraluri. Din primăvara aceasta, una dintre reguli este că 70% din plajele Greciei trebuie să rămână libere de șezlonguri, într-un efort de a preveni supraaglomerarea.
În zonele desemnate ca fiind protejate, această proporție este ridicată la 85%. În plus, în zonele sensibile din punct de vedere ecologic, care vor fi marcate ca „plaje de neatins”, șezlongurile vor fi complet interzise. De asemenea, se impune menținerea unei distanțe de cel puțin patru metri între șezlonguri și linia de coastă, pentru a facilita accesul tuturor la mare.
În vara anului trecut, pe insula Naxos, a luat amploare inițiativa „Salvați Plajele din Naxos”, care a fost însoțită de o petiție ce a strâns deja mii de semnături. În contrast, pe insula Mykonos, una dintre cele mai populare destinații de vară din lume, un bar situat pe plaja Panormos a ridicat un zid și a rezervat astfel în mod arbitrar o întreagă plajă doar pentru clienții săi.
Autoritățile au intervenit în cazul barului de pe plajă și au impus o amendă de 13 milioane de euro, iar construcțiile ilegale ridicate de proprietarul barului, inclusiv zidul, au fost demolate. Cu toate acestea, astfel de sancțiuni reprezintă mai degrabă excepții decât reguli. Cu toate că problemele de pe insulele grecești nu au fost încă soluționate, în urma valului de critici din partea cetățenilor și autorităților regionale, guvernul a promis să acționeze cu fermitate în viitor.