Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a concluzionat, miercuri, că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca.
Într-un comunicat emis astăzi, directorul executiv Emer Cooke a confirmat existența legăturilor dintre vaccinul AstraZeneca și apariția cheagurilor de sânge, ca efecte adverse. Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a anunțat că au fost luate în considerare toate dovezile existente, inclusiv părerea unui grup de experți.
EMA anunță, însă, că efectele sunt extrem de rare. Acestea urmează să fie adăugate în prospect.
”EMA reamintește medicilor dar și persoanelor care primesc vaccinul să rămână conștienți de posibilitatea unor cazuri foarte rare de cheaguri de sânge. În combinație cu niveluri scăzute de trombocite din sânge acestea apar în decurs de 2 săptămâni de la vaccinare. Majoritatea cazurilor raportate au apărut la femei sub 60 de ani în decurs de 2 săptămâni de la vaccinare.
Pe baza dovezilor disponibile în prezent, nu au fost confirmați factori de risc specifici. Persoanele care au primit vaccinul ar trebui să solicite asistență medicală imediat. Dacă dezvoltă simptome ale acestei combinații de cheaguri de sânge și trombocite scăzute din sânge”, se arată în comunicat.
Aproape 210.000 de români și-au anulat programarea pentru a se vaccina cu AstraZeneca, după ce au început să apară informații despre o posibilă legătură între acest vaccin și tromboze severe.
”Au fost peste 207.000 de anulări în platformă, iar dintre cei care și-au confirmat programarea, avem circa 99.000 de persoane care nu s-au prezentat, care și-au anulat programarea ceea ce reprezintă 28% dintre cei care își confirmaseră programarea.
Este un procent mare, o treime din persoanele programate care nu s-au prezentat. Este clar un aspect pe care l-am sesizat cu toții. Considerăm că avem nevoie de o mai bună înțelegere a acestui aspect de către orice om care dorește să se vaccineze. Este absolut firească și legitimă ezitarea oamenilor la acest moment. Avem nevoie de mai multe informații oficiale de la Agenția Europeană a Medicamentului. Și noi, cei care luăm decizia, avem nevoie de mai multe informații”, a spus Valeriu Gheorghiță.