Dat fiind nivelul de trai din România, mulți șoferi, mai ales începători, își aleg o mașină la mâna a doua. Chiar dacă prețul este, într-adevăr, mai mic, riscurile sunt mult mai mari, ca urmare a proprietarilor care apelează la practici imorale. Un studiu recent dezvăluie cât de riscant este să optezi pentru un automobil second-hand, mai ales dacă ești român.
Potrivit raportului „Indexul de Transparanță al pieței auto”, realizat de carVertical, România este pe locul 20 din 23 în topul țărilor cu cele mai transparente piețe la mașinile second-hand. Ca urmare, gradul de încredere în proprietari. Mai mult, detaliile descoperite la automobilele de mâna a doua ar putea uimi atât de mulți șoferi.
Din păcate, mai bine de jumătate dintre șoferii Români nu-și pot permite să achiziționeze o mașină nouă, motiv pentru care cumpără mașini second-hand atât din țară, cât și din străinătate. Germania, Olanda, Franța, Italia, Norvegia, Austria sunt în topul țărilor din care românii cumpără, găsind un preț accesibil.
Conform raportului, una din cinci mașini au kilometrajul dat înapoi, aceasta fiind o practică mârșavă la care apelează mulți proprietari. Astfel, românii pot avea neșansa de a cumpăra un automobil care să fie mult mai rulat decât arată în bord, motiv pentru care vehiculul se va strica mai rapid decât ar crede cumpărătorul.
„Una din cinci maşini rulate are kilometrajul dat înapoi, iar valoarea medie ştearsă de pe odometru este de aproximativ 50.000 de kilometri (48.090 km). Aceasta înseamnă că un cumpărător nu doar că poate plăti în exces pentru un vehicul, dar pe baza înregistrărilor false poate avea probleme şi cu planificarea reviziilor”, se menţionează în documentul citat.