O schimbare majoră se prevede pentru șoferii auto. Un nou proiect realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prevede eliminarea poliței RCA. Astfel, conducătorii auto le-ar putea prezenta agenţilor de poliţie, la un eventual control, şi varianta electronică a poliţei.
Potrivit noului proiect nu o să mai fie necesar ca șoferii auto să aibă asupra lor contractul de asigurare obligatorie auto doar în format original, pe suport de hârtie, iar acesta poate să fie prezentat în variantă electronică. (CITEȘTE ȘI: ATENȚIE ȘOFERI! VOR FI AMENZI URIAȘE ÎNCEPÂND CU 1 AUGUST)
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) supune consultării publice, începând de miercuri, un proiect de modificare şi completare a prevederilor din cadrul Normei nr. 20/2017 referitoare la dovada încheierii asigurării RCA în cazul controalelor efectuate de către autorităţile abilitate.
„Digitalizarea reprezintă un obiectiv foarte important pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară, iar propunerile de modificare a Normei nr. 20/2017 sunt menite să vină în sprijinul asiguratului RCA, în sensul simplificării procedurii de verificare a existenţei unui contract de asigurare civilă obligatorie auto valabil.
Astfel, conform proiectului de modificare şi completare a normei, aflat în consultare publică pe site-ul autorităţii, conducătorii auto vor putea prezenta agenţilor de poliţie, la un eventual control, şi varianta electronică a poliţei RCA. Prin urmare, nu va mai fi necesar ca şoferii să aibă asupra lor contractul de asigurare obligatorie auto doar în format original, pe suport de hârtie”, arată ASF într-un comunicat.
Proiectul de modificare a Normei nr. 20/2017 este supus consultării publice pentru o perioadă de zece zile. (VEZI ȘI: VEȘTI PROASTE PENTRU ȘOFERI! ACESTE MAȘINI AR PUTEA SĂ NU MAI FIE ÎNMATRICULATE ÎN ROMÂNIA)
De asemenea, valabilitatea poliţei RCA va putea fi verificată şi prin interogarea bazei de date AIDA, dezvoltată şi administrată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, ce conţine informaţii cu privire la asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României şi prin care se certifică existenţa unui contract RCA valabil la data verificării.