Anunț important pentru toți românii. Astăzi a fost ultima zi în care puteau declara deținerea fosele septice. De luni încep controalele
Anunț important pentru toți românii care dețin fose septice și nu le-au înscris până astăzi, 26 noiembrie, ultima zi, în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate. Potrivit legii care a intrat în vigoare în România, cetățenii care nu fac asta se pot alege cu amenzi uriașe, cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. De luni, 28 noiembrie, vor începe controalele.
Potrivit informațiilor transmise de Garda de Mediu, românii care nu și-au declarat fosele septice au avut obligația de a face asta până astăzi. În urma efectuării controalelor, cei care nu au respectat legea se vor alege cu sancțiuni usturătoare. (VEZI ȘI: VECINII CREDEAU CĂ BĂRBATUL DIN JUDEŢUL SUCEAVA CREŞTE ÎN LEGĂTOARE UN CÂINE-LUP. DAR, CÂND S-AU APROPIAT DE PATRUPED, AU ÎNCREMENIT VĂZÂND CE ANIMAL ERA, DE FAPT)
Vești proaste pentru românii care nu au respectat legea. Se pot alege cu sancțiuni usturătoare
„Pe 26 mai 2022, a intrat în vigoare un act normativ (HG 714/2002) prin care persoanele fizice şi juridice care deţin fose septice sunt obligate să se înscrie în Registrul de Evidenţă a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea şi Epurarea Apelor Uzate.
Conform HG 714/2002, deţinătorii foselor septice sunt obligaţi să se înscrie în registrul de evidenţă în termen de 120 zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare şi/sau epurare a apelor uzate, sau în termen de 180 zile de la intrarea în vigoare a legii, pentru cele deja construite şi conectate (adică până pe 26 noiembrie 2022)”, transmite Garda de Mediu.
Mai mult decât atât, primăriile localităților au avut la dispoziție un termen de 90 de zile de la data în care legea a intrat în vigoare, pentru a înființa registrele pe care trebuiau să le pună la dispoziția autorității de gospodărie a apelor. (VEZI ȘI: UN GIURGIUVEAN ÎȘI „TERORIZEAZĂ” VECINII CU MUNȚI DE GUNOAIE. CE SPUN AUTORITĂȚILE)
„Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT), respectiv primăriile localităţilor, au avut termen 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii să înfiinţeze aceste registre care pot fi organizate şi întreţinute şi în format on-line (electronic) şi au obligaţia de a le pune la dispoziţia autorităţii de gospodărire a apelor.
Scopul final al acestei legi este să se ajungă la diminuarea semnificativă a poluării pânzei freatice şi/sau a apelor de suprafaţă”, a mai transmis Garda de Mediu.