Anunţ important pentru şoferi! Iată cum ți se poate anula permisul auto. Noile modificări din Codul Rutier îi vizează pe șoferii care nu au condus de mai mult de doi ani.
Cu toți cunoaștem cel puțin o persoană care a dobândit dreptul de a conduce, dar nu s-a mai urcat la volan de ani de zile, sau poate niciodată. Potrivit noului Cod Rutier există mai multe situații în care permisul de conducere poate fi suspendat. Mai mult, legislația în vigoare prevede și cazuri în care dreptul de a conduce este revocat.
Iată ce se întâmplă cu permisul auto al celor care nu s-au mai urcat la volanul unei mașini de mai mult de 2 ani!
Conform promotor.ro, doar instanțele de judecată și autoritățile competente pot hotărî anularea unui permis auto. În cele mai multe dintre cazuri, această decizie este luată în momentul în care șoferul a comis infracțiuni deosebit de grave.
Intervenția autorităților are rolul de a sancționa acțiunile șoferilor care au pus în pericol siguranța cetățenilor. Iată care sunt infracțiunile care pot fi sancționate cu anularea permisului de conducere:
Totodată, șoferii trebuie să știe că există anumite afecțiuni de sănătate din cauza cărora poate rămâne fără permis.
Cu toate acestea, legislația din țara noastră nu prevede nicio situație în care permisul de conducere poate fi reținut sau anulat în cazul în care posesorul acestuia nu a mai condus mașină de foarte mult timp. Așadar, nu vei rămâne fără permisul auto dacă nu ai mai urcat la volan de mai mulți ani sau poate niciodată. Trebuie să ți cont că permisul de conducere trebuie reînnoit o dată la 10 ani.
Titi Aur, unul dintre cei mai cunoscuți experți în conducere defensivă, a dezvăluit pentru promotor.ro că, din punctul său de vedere, toți șoferii ar trebui să efectueze, periodic, un scurt curs de împrospătare a cunoștințelor rutiere.
„Nu doar cei care urcă la volan o dată la câțiva ani, ci și cei care conduc zilnic ar trebi să facă o dată la câțiva ani un curs de conducere și legislație auto. Așa cum la muncă se face anual Medicina Muncii, la fel ar trebui făcut și în cazul conducerii unei mașini. Astfel, șoferii află noutățile legislative, le sunt reamintite noșiunile de bază privind siguranța rutieră, acordarea primului ajutor, reguli de comportament în trafic. Iar asta va duce la o creștere a conștientizării pericolelor și o mai mare responsabilitate”, a declarat fostul campion de raliuri.
Mai mult, în ceea ce privește posesorii de permis auto care nu au mai condus de foarte mult timp, Titi Aur este de părere că situația diferă de la caz la caz.
„Sunt șoferi care după 10-20 de ani de conducere au făcut o pauză de 2-3 ani din diverse motive. Aceștia, când vor urca din nou la volan, este foarte probabil să conducă la fel ca înainte. Dar alții, care poate au condus o lună-două după ce și-au luat permisul, fac o pauză de câțiva ani, iar când vor să conducă din nou constată că nu mai știu nici cum să bage în viteză. În mod clar, aceștia ar trebui să reia școala de șoferi cu totul”, a mai precizat Titi Aur.
Citește și: AI PERMIS DE CONDUCERE CATEGORIA B? IATĂ CARE SUNT NOILE REGULI DIN CODUL RUTIER, DACĂ VREI SĂ FACI ASTA