Anunț important pentru români! Se dau 5.000 de lei de la Minister. Cine sunt cei care vor beneficia de bani
Veste bună pentru absolvenții de gimnaziu și de liceu! Ministrul Educației a inițiat un nou proiect de Hotărâre de Guvern, care prevede acordarea de stimulente financiare unor categorii de elevi. Cei care au obținut note mari la examenele finale din acest an vor avea șansa de a primi bani.
După ce au reușit să treacă de febra examenelor finale de la Evaluarea Națională și Bacalaureat, absolvenții vor avea parte de o recompensă financiară de la stat.
Câți bani vor primi absolvenții de gimnaziu și de liceu
Mai exact, cei care cei care au obținut media 10 la Evaluarea Națională vor primi câte 2.000 de lei. În schimb, cei care au obținut nota maximă la Bacalaureat vor primi mai mulți bani, respectiv câte 5.000 de lei.
„Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind acordarea de stimulente financiare elevilor care au obținut media 10 la examenele naționale din sesiunea iunie-iulie 2023”, a transmis Ministerul Educației într-un comunicat.
„În total, sunt propuși pentru a fi premiați 558 de absolvenți de gimnaziu și liceu”, precizează instituția.
CITEȘTE ȘI: Vouchere sociale 2023. Acești români nu vor mai primi banii pe card de la 1 august
Copiii ai căror părinți sunt plecați în străinătate vor primi sprijin din partea statului
De asemenea, elevii minori care au părinții plecați în străinătate au parte de sprijin din partea statului român. Mai exact, cei care cresc în grija bunicilor sau rudelor pot beneficia de consiliere psihologică, activități recreative, consiliere vocațională, dar și suport material în vederea achiziționării rechizitelor școlare de care au nevoie.
„În scopul realizării interesului superior al copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate şi a nevoilor primare ale persoanelor în grija cărora aceştia au rămas, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale, autorităţile administraţiei publice locale, alături de instituţiile/unităţile de învăţământ, medicii de familie, spitalele, organizaţiile neguvernamentale acreditate ca furnizori de servicii sociale care desfăşoară activităţi în domeniul educaţiei, sănătăţii şi protecţiei copilului, organizaţiile şi cultele recunoscute, precum şi alte entităţi eligibile pentru finanţare europeană, au dreptul să iniţieze şi să gestioneze proiecte din fonduri europene, care să sprijine următoarele tipuri de acţiuni: servicii de suport educaţional şi psihologic, activităţi recreative şi de socializare, tabere pentru copii, în vederea sprijinirii copiilor pentru traversarea perioadei dificile a separării de părinţi, activităţi de evaluare şi consiliere vocaţională, suport material pentru a beneficia de servicii educaţionale de calitate – rechizite şcolare şi masă caldă pe parcursul frecventării programelor de tip after school sau „Şcoala după Şcoală”, burse, cazare, decontare transport”, arată în noua lege, potrivit Agerpres.
VEZI ȘI:Aproape 100.000 de familii pot cere acești bani de la stat. Ajutorul e de 480 de lei pe lună