Potrivit unei analize, românii trebuie să se aștepte la schimbări în plata impozitului pentru anul 2023. Modificarea va viza toate clădirile, indiferent de tipul acestora. Valoarea care va fi socotită pentru calcul va fi cea mai mare.
Inflația afectează toate categoriile de produse și servicii din România, dar și taxele către stat. După cum este prezentat în cadrul unei analize, românii vor plăti și cu 50% mai mult la impozit pentru anul 2023.
„Începând de anul viitor, indiferent de tipul proprietarului sau de natura clădirii, valoarea impozabilă a unui imobil se va determina în funcție de datele cuprinse în studiile de piață administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România.
Acestea sunt cunoscute și sub denumirea de „grile notariale”. În plus, la valoarea clădirii se va adăuga și cea a terenului pe care este construită, preluată din aceleași studii. Prin excepție, dacă valorile din aceste studii sunt mai mici decât cele actuale, din baza de date a autorităților locale, respectiv cele determinate conform regulilor în vigoare la 31 decembrie 2022 pentru clădirile rezidențiale, impozitul pentru anul 2023 se va calcula ținând cont de valoarea cea mai mare.
Astfel, în principiu, impozitul pe clădiri va crește de anul viitor, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice, și, doar în anumite cazuri excepționale, acesta va rămâne neschimbat față de 2022”, spune analiza Deloitte România. (CITEȘTE ȘI: Orașul din România unde proprietarii s-ar putea afla în situația în care să plătească un impozit de 500%. Clădirile se află în paragină)
La momentul actual, cotele de impozitare au valori maximale – 0,2% pentru clădirile rezidențiale și 1,3% pentru clădirile nerezidențiale -, autoritățile locale având posibilitatea să aplice cote mai mari de impozitare, dar care nu pot depăși limita maximă cu mai mult de 50%.
Pentru anul viitor, impozitul se va modifica așa cum este menționat într-un proiect cuprins în Planul Național de Redresare și Reziliență.
Așadar, impozitul minim va fi de 0,1% pentru clădirile rezidențiale și de 0,5% pentru cele nerezidențiale, potrivit Playtech Impact. (CITEȘTE ȘI: S-a modificat Codul Fiscal! Taxele și impozitele vor fi mai mari de la 1 august 2022)