Ministrul Petre Daea a declarat că românii care activează în domeniul sanitar-veterinar pot primi ajutor de la stat. Oficialul a dezvăluit și cât de mari sunt sumele alocate acestui proiect, în funcție de sector.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a spus recent că fermierii care cresc păsări sau porci vor fi sprijiniți de Guvern cu sume importante. Acest ajutor are rolul de a stimula producția românească.
„Fermierii români au priceperea și puterea de muncă pentru a produce hrană de calitate care să răspundă nevoii de consum a țării. În contextul acestui an dificil pentru agricultura românească, le oferim sprijinul de care au nevoie pentru a continua să aducă în piețe și în galantare produsele românești, de care să se bucure tot mai mulți consumatori.
Aceste ajutoare excepționale dedicate sectoarelor creșterii porcilor și păsărilor, la fel ca ajutoarele excepționale pentru sectorul vegetal, pe care le-am adoptat săptămâna trecută, au rolul de a stimula producția românească pentru asigurarea securității alimentare a României”, a declarat ministrul Petre Daea, potrivit agrointel.ro. (CITEȘTE ȘI: Klaus Iohannis a promulgat legea! Milioane de români vor primi ajutor de la stat, în valoare de 100 de lei)
Pentru sectorul suine, suma totală alocată este de 71.759.050 lei, iar pentru cel avicol, 57.407.240 lei.
Crescătorii de porci pot primi 200 euro/UVM pentru capacitatea de producție animale de reproducție (scroafe și/sau scrofițe montate), unde 1 UVM reprezintă 2 capete.
Crescătorii de păsări pot primi 50 euro/UVM pentru capacitatea de producție suine la îngrășat, unde 1 UVM reprezintă 3,33 capete.
Pentru a primi aceste sume, crescătorii trebuie să:
a) să fie înregistraţi în registrul unic de identificare şi să deţină cod unic de înregistrare atribuit de către APIA;
b) să dețină exploatație comercială autorizată sanitar – verterinar;
c) să desfășoare activitate de creștere și/sau îngrășare și/sau reproducție a suinelor, ori activitate de reproducție și/sau incubație și/sau creștere a păsărilor, în perioada 24 februarie 2022 – 31 iulie 2022, cu condiția menținerii activității până la data de 31 decembrie 2022;
d) ajutoarele de adaptare excepționale se acordă pe capacitatea de producție deținută de beneficiar, echivalent UVM, în funcție de categoriile de suine sau păsări. (CITEȘTE ȘI: Ministrul Agriculturii, anunț important pentru români! Legea intră în vigoare din septembrie și se aplică în toată țara)