Anunț important pentru români! Ce costuri vor avea în plus cei care locuiesc la bloc
Veste proastă pentru românii care locuiesc la bloc! După ce s-a anunțat o iarnă grea, din punctul de vedere al facturilor uriașe la energie, de data aceasta, vor trebui să mai suporte niște costuri în plus la căldură. Iată despre ce este vorba.
Iarna acestui an se anunță una dificilă! După ce au crescut considerabil facturile la energie, din cauza inflației și al conflictului de la granița cu Ucraina, cei care locuiesc la bloc vor scoate din buzunar bani în plus. Nimeni nu se aștepta la așa ceva.
Ce cheltuieli vor avea cei care locuiesc la bloc
Mai exact, toți cei care stau la bloc vor trebui să-și pună repartitoare de căldură, dacă sunt racordați la sistemul central de termoficare. Până la sfârșitul anului, aceștia trebuie să monteze dispozitivele, potrivit unei ordonanțe, publicate în Monitorul Oficial.
„În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”, se arată în textul ordonanței de urgență.
Care este costul repartitoarelor de căldură
Mai mult decât atât, dispozitivele care nu pot fi citite din interior, vor trebui să fie înlocuite cu cele noi, pentru a se putea citi de la distanță, pentru a nu mai fi nevoie de accesul în locuințele românilor.
„Contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică care nu pot fi citite de la distanță, dar care au fost deja instalate, se modernizează astfel încât să poată fi citite de la distanță sau se înlocuiesc cu dispozitive care pot fi citite de la distanță până la 1 ianuarie 2027, cu excepția cazurilor în care asociațiile de proprietari demonstrează că acest lucru nu este rentabil”, se mai arată în cuprinsul ordonanței.
Costul montării unui astfel de dispozitiv este cuprins între 70 și 100 de lei. Pentru a se putea citi corect contoarele, este nevoie de mai multe dispozitive, ceea ce implică mai multe costuri. Pe lângă asta, consumatorii vor avea de plătit și pentru citirea lor, dar și pentru interpretarea datelor.