Dialog pe cord deschis! Dr. STANISLAV RURAC - o importantă lecție despre sănătatea inimii
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Trending » Anunț important MAE. Lista țărilor care și-au dat acordul pentru organizarea secțiilor de votare la parlamentare

Anunț important MAE. Lista țărilor care și-au dat acordul pentru organizarea secțiilor de votare la parlamentare

De: Marie Călin 02/10/2020 | 18:52
Anunț important MAE. Lista țărilor care și-au dat acordul pentru organizarea secțiilor de votare la parlamentare
Anunț important MAI. Lista țărilor care și-au dat acordul pentru organizarea secțiilor de votare la parlamentare

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a anunțat, în cursul zilei de vineri, lista țărilor care și-au dat acordul de principiu ca românii să poată vota la scrutinul de pe 6 decembrie.

Totodată, oficialul din Guvern a spus că Malta și Nigeria nu vor organiza niciun fel de secție. „Având în vedere acest context special, dar și pentru buna organizare în strîinătate a alegerilor parlamentare în 6 decembrie, am transmis încă din luna iunie instrucțiuni misiunilor României în străinătate să contacteze autoritățile străine competente din țările de reședință în vederea evaluării posibilității reale și concrete de organizare de secții de votare pe teritoriul acestor state precum pentru a se și informa cu privire la măsurile de igienă și protecție sanitară concrete care trebuie respectate pe parcursul desfășurării procesului de votare la secție, în contextul pandemiei de COVID-19.

Citește și: Se reiau alegerile în Capitală? Gabriela Firea va apela la instanță

În conformitate cu informațiile comunicate până în acest moment de către misiunile României în străinătate, pe baza dialogului oficial desfășurat, dar care este în desfășurare cu autoritățile competente din statele de reședință, și în contextul măsurilor dispuse de acestea în funcție de evoluția pandemiei de COVID-19 la nivelul fiecărei țări, vă putem aduce la cunoștință următoarele.

Sigurele state care s-au opus

Singurele state ale căror autorități au informat oficial până la acest moment că nu vor permite organizarea de secții de votare pe teritoriul lor nici la sediile misiunilor diplomatice sau consulare nici în alte locații sunt două: Malta și Nigeria.

Există o serie de state, inclusiv din cele cu comunități de români, care au transmis misiunilor diplomatice și consulare ale României acordul de principiu pentru organizarea de secții de votare pe teritoriul lor. Aceste acorduri preliminare sunt condiționate de mai mulți factori, precum luarea în considerare a evoluției situației epidemiologice, ceea ce este firesc, stabilirea detaliilor finale privind organizarea alegerilor și/ sau implementarea și respectarea strictă a tuturor măsurilor de protecție și siguranță sanitară care sunt valabile în statul de reședință, respectiv sub rezerva introducerii unor noi măsuri de siguranță sanitară, dacă evoluția pandemiei o va impune.

O parte din țările care ne-au transmis acordul: Australia, Austria, Belgia, Italia, Canada, Elveția, Franța, Germania, Luxemburg, Republica Moldova, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Marea Britanie, Spania, SUA, Ungaria, Turcia, la care se adaugă și alte state cum ar fi Emiratele Arabe Unite , Grecia, Maroc, Mexic, Noua Zeelandă, Pakistan, Federația Rusă.

Danemarca și Finlanda nu vor face dificil procesul

Există state cum sunt Danemarca și Finlanda, unde nu se preconizează, conform informațiilor transmise de misiunile noastre diplomatice dificultăți în obținerea acordului pentru înființarea de secții.

De asemenea, autoritățile din Cipru și Slovacia au transmis acordul verbal pentru organizarea de secții de votare.

Vom putea să organizăm secții de votare la sediile misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în state unde misiunile nu propun în mod tradițional înființarea de secții de votare în alte locații, pentru că sunt comunități românești fie foarte mici, fie foarte dispersate pe teritoriul statului respectiv: Africa de Sud, Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Filipine, Indonezia, Japonia, Lituania, Republica Macedonia de Nord, Palestina, Peru, Qatar, Singapore, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria.

Potrivit datelor centralizate la MAE, există state care impun condiții și măsuri speciale, în contextul situației epidemiologice și care au un anumit impact asupra procesului electoral, cum ar fi realizarea de analize de risc epidemiologic și de implementare a măsurilor de prevenire a răspândirii virusului pentru fiecare locație în care sunt organizate secții de votare. Este cazul Marii Britanii și Olandei. Limitarea numărului maxim de persoane aflate în incinta de votare sau în proximitatea imobilului respectiv și controlul strict al accesului în secție (Marea Britanie, Belgia, Luxemburg). Un alt exemplu este Irlanda, unde autoritățile au informat că există obligația respectării măsurilor restrictive în vigoare la momentul votului. În acest moment sunt anumite orașe din Irlanda unde nu se pot organiza activități în spațiu închis, dar vom vedea care este evoluția până la momentul votului.

Unele dintre aceste state au recomandat anterior, având în vedere contextul pandemiei, utilizarea votului prin corespondență. De aceea, noi punem un accent deosebit în comunicarea noastră către comunitățile de români din afara granițelor pe folosirea acestei modalități de vot, care permite asigurarea dreptului de vot cu protejarea sănătății în orice condiții.

Unde pot apărea măsuri restrictive

Astfel de măsuri restrictive pot să mai apară și în alte state, în funcție de măsurile pe care statele respective le vor lua în contextul pandemiei de COVID-19. De asemenea, trebuie menționat că există unele state care în mod tradițional autoritățile, indiferent de contextul actual al pandemiei, nu permit organizarea de secții de votare, decât în sediile misiunilor diplomatice sau consulare. Este cazul Canadei, Cehiei, Slovaciei, Sloveniei și Estoniei.

Aceste acorduri de principiu pe care le-am primit din partea statelor gazdă precum și măsurile și condițiile impuse sunt valabile la acest moment. Nu poate fi exclus ca, în funcție de evoluția pandemiei, care în mod evident nu este predictibilă și nu poate fi controlată, statele de reședință să revină asupra informațiilor comunicate. Ele pot fi revizuite și pot să aibă un anumit impact asupra modului în care noi vom organiza procesul electoral în afara țării, inclusiv asupra numărului total de secții pe care le vom organiza pentru votul în străinătate.

Acest acord al autorităților din statele de reședință nu poate face obiectul unor negocieri politice sau diplomatice. Este o decizie pe care fiecare stat o adoptă pe baza propriilor reglementări privind organizarea de procese electorale de către alte state pe teritoriul lor și în funcție de evioluțiile locale ale pandemiei de COVID-19 și de măsurile care au fost luate pentru gestionarea pandemiei”, a declarat Bogdan Aurescu, de la sediul MAE.

Votul în diaspora va avea loc în două zile

„Sâmbătă, 5 decembrie, duminică, 6 decembrie, în intervalul 7.00-21.00, cu posibilitatea de prelungire, este o altă prevedere importantă care a fost introdusă în lege, și anume în situația în care la ora 21.00, mai există alegători în localul secției de votare sau la rând în fața sediului în care funcționează secția, acestora li se va permite exercitarea dreptului de vot până la ora 23.59, în anumite condiții prevăzute de lege.

Un alt aspect foarte important, pe care și noi l-am susținut, a fost faptul că listele electorale din străinătate nu se vor mai completa pe hârtie, ci vor fi generate electronic pe tabletele din secțiile de votare, așa cum s-a procedat la alegerile parlamentare din 2019.

Nu rata: Noul primar al Capitalei a făcut azi declarații despre alegerile locale. Ce i-a transmis Gabrielei Firea

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate vor putea vota la orice secție din afara țării, indiferent dacă s-au înregistrat sau nu în Registrul Electoral, adică dacă s-au înregistrat ca alegător la secție pe platforma votstrainatate.ro. Înseamnă că, dacă nu poți vota în țara ta, dar te afli în apropierea unei secții de votare din afara țării respective, dintr-o țară apropiată, vecină unde se poate vota, poți să te duci să votezi la acea secție”, a mai spus Aurescu.

Acesta a precizat că în urma celor aproape 4.000 de înregistrări pe votstrainatate.ro, vor fi organizate 12 secții de votare în: Bruxelles, Paris, Stuttgart, Bonn, Roma, Milano, Haga, Londra, Manchester, Chișinău, Madrid, Barcelona.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Andreea Bănică s-a pozat aproape dezgolită pe internet. Imagini sexy cu artista: „Arăți ca o puștoaică”
Andreea Bănică s-a pozat aproape dezgolită pe internet. Imagini sexy cu artista: „Arăți ca o...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
DOLIU! Este știrea tristă a zilei
DOLIU! Este știrea tristă a zilei
Fructul care e o adevărată bombă calorică. Ne îngrașă și e echivalentul a 600 grame de carne de vită
Fructul care e o adevărată bombă calorică. Ne îngrașă și e echivalentul a 600 grame...
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu...
Cea mai mică
Cea mai mică "țară" din lume se află în Europa și are doar 3 locuitori....
Șoigu spune că realitățile de pe frontul din Ucraina nu sunt în favoarea Kievului. Ce solicită Occidentului
Șoigu spune că realitățile de pe frontul din Ucraina nu sunt în favoarea Kievului. Ce...
Comportamentul lui Iohannis, taxat de presa maghiară. „Ca și cum Viktor Orban nu ar fi existat”. Ce s-a întâmplat
Comportamentul lui Iohannis, taxat de presa maghiară. „Ca și cum Viktor Orban nu ar fi...
 Solicitarea RAR: Ce să NU faci când duci mașina la verificare
Solicitarea RAR: Ce să NU faci când duci mașina la verificare
Cât va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025: Aproximativ 5 milioane de seniori vor beneficia de o pensie majorată
Cât va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025: Aproximativ 5 milioane de seniori...
Care a fost, de fapt, cauza morții lui Andrei, angajatul de la Penitenciarul Rahova. A lăsat în urmă 3 copii mici și o soție îngenuncheată de durere
Care a fost, de fapt, cauza morții lui Andrei, angajatul de la Penitenciarul Rahova. A...
Ce rochie ar fi trebuit Cristina Șișcanu să poarte la aniversarea ei? De ce a schimbat tematica în ultimul moment? „Mă simțeam ca o mireasă”
Ce rochie ar fi trebuit Cristina Șișcanu să poarte la aniversarea ei? De ce a...
Mama Nataliei, fetița moartă în accidentul din Timișoara, distrusă de durere:
Mama Nataliei, fetița moartă în accidentul din Timișoara, distrusă de durere: "Vei trăi mereu în...
Trei notari au pus mâna pe 9 case prin metoda
Trei notari au pus mâna pe 9 case prin metoda "nepotul". S-au îmbogăţit cu 560.000...
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
Mii de dispozitive Android din Europa, afectate de un malware ce compromite conturile bancare
Mii de dispozitive Android din Europa, afectate de un malware ce compromite conturile bancare
Planta din medicina chinezească cu efecte MIRACULOASE pentru creier
Planta din medicina chinezească cu efecte MIRACULOASE pentru creier
Mihai Bendeac revine în televiziune și va colabora cu Mona Segall, producătoarea de la Antena 1, deși este în proces cu postul TV după plecare de la iUmor! Wow, cu cine a semnat
Mihai Bendeac revine în televiziune și va colabora cu Mona Segall, producătoarea de la Antena...
Traseul din România care nu se mai găsește nicăieri în lume. E unic și trece prin locuri care te lasă fără cuvinte
Traseul din România care nu se mai găsește nicăieri în lume. E unic și trece...
Leguma din România care i-a înnebunit pe străini. Producția record a unui fermier care a cultivat direct în câmp
Leguma din România care i-a înnebunit pe străini. Producția record a unui fermier care a...
Mașinile care nu mai trec ITP-ul în 2024. Șoferii nu pot modifica. Reguli complete RAR
Mașinile care nu mai trec ITP-ul în 2024. Șoferii nu pot modifica. Reguli complete RAR
Lovitură grea pentru Antena 1! Primele imagini cu Andreea Bălan la Pro TV. Emisiunea va bubui audienţele!
Lovitură grea pentru Antena 1! Primele imagini cu Andreea Bălan la Pro TV. Emisiunea va...
Cel mai bun mouse pentru jucătorii de titluri eSports
Cel mai bun mouse pentru jucătorii de titluri eSports
Memorial neobişnuit. Tatăl trimite cenuşa fiului său în spaţiu
Memorial neobişnuit. Tatăl trimite cenuşa fiului său în spaţiu
Zi de doliu în România. Cel mai mare artist s-a dus în ceruri. Adio, Daniel...
Zi de doliu în România. Cel mai mare artist s-a dus în ceruri. Adio, Daniel...
Cea mai stranie coincidență din istoria politică a SUA. Trei președinți sunt legați de un fapt bizar
Cea mai stranie coincidență din istoria politică a SUA. Trei președinți sunt legați de un...
Meteorologii Accuweather anunță ninsori zilele următoare în România. Pe ce dată ninge
Meteorologii Accuweather anunță ninsori zilele următoare în România. Pe ce dată ninge
Gestul milionarului român de doar 28 de ani pentru una dintre angajatele sale: N-am văzut aşa ceva niciodată
Gestul milionarului român de doar 28 de ani pentru una dintre angajatele sale: N-am văzut...
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje...
3 ani de la moartea lui Petrică Mîțu Stoian. Apropiații au reușit să-i îndeplinească marea dorință
3 ani de la moartea lui Petrică Mîțu Stoian. Apropiații au reușit să-i îndeplinească marea...
Ce secrete are fabrica din România care e unică în lume. De unde își ia, de fapt, materia primă
Ce secrete are fabrica din România care e unică în lume. De unde își ia,...
Animalul din România pentru care marocanii nu mai știu ce să facă. Au venit direct în țară ca să cumpere cât mai mult și direct de la fermieri
Animalul din România pentru care marocanii nu mai știu ce să facă. Au venit direct...
Adevărul despre povestea de dragoste dintre Anca Țurcașiu și Gheorghe Gheorghiu. De ce s-au despărțit: „Era narcisistă”
Adevărul despre povestea de dragoste dintre Anca Țurcașiu și Gheorghe Gheorghiu. De ce s-au despărțit:...
×