În urma negocierilor eșuate, sindicatele din învățământ au anunțat grevă generală. Ce se va întâmpla, de fapt, la liceul la care predă Carmen Iohannis, soția președintelui României. Decizia intră în vigoare luni, 22 mai 2023, chiar de la prima oră.
Carmen Iohannis este profesoară la Colegiul ”Gheorghe Lazăr” din Sibiu, acolo unde, potrivit directorului Gabriel Negrea, peste 40 de profesori, dintr-un total de 70, se alătură grevei generale de luni, 22 mai 2023. Din primele informații, soția președintelui României ar face parte din categoria cadrelor didactice care ar fi dispuse să fie prezente la orele de curs.
Totodată, Gabriel Negrea este de părere că, cel mai probabil, profesorii care doresc să susțină cursurile o vor putea face în sistem online, însă propunerea urmează să fie adusă în discuție mâine, în consiliul de administrație.
”Dintr-un total de peste 70 de cadre didactice, peste 40 nu vor intra la ore, iar atunci vom avea o problemă cu gestionarea elevilor. Probabil că vom merge în sistem online cu profesorii care vor să-și susțină cursurile, însă această decizie nu o pot lua eu. Mâine ne vom întruni în consiliul de administrație și vom stabili exact, dar aceasta va fi propunerea mea”, a declarat directorul Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, Gabriel Negrea, potrivit Turnulsfatului.ro.
Reamintim că, începând de luni, 22 mai 2023, peste 150.000 de profesori au anunțat că vor intra în grevă generală, după ce negocierile privind mărirea salariilor au eșuat. Potrivit Ministrului Muncii, Marius Budăi, recalcularea salariilor nu se poate face pe bucăți, motiv pentru care nu s-a putut ajunge la un consens cu dascălii.
Totodată, în urmă cu doar o zi, Klaus Iohannis a declarat că solicitările dascălilor sunt îndreptățite, mai ales în condițiile în care, încă, există o inflație destul de mare. Totodată, șeful statului este de părere că salarizarea dascălilor este unul dintre cei mai importanți factori pentru un învățământ de bună calitate, pe lângă școli moderne, săli de clasă și cabinete bine dotate.
”Solicitările dascălilor pentru măriri salariale, după părerea mea, sunt îndreptăţite, în condiţiile în care am avut şi avem încă o inflaţie destul de mare. Este clar că aici vorbim de o reaşezare, dar, în realitate, avem nevoie de mult mai mult.
Şi am spus aceste lucruri de foarte multe ori, în timp ce lucram la proiectul România Educată – dacă dorim să avem în România un învăţământ de foarte bună calitate, atunci trebuie să avem toate condiţiile, nu doar şcoli moderne, săli de clasă bine dotate, cabinete bine dotate, trebuie să avem grijă şi de cei care formează tânăra generaţie, adică trebuie să avem grijă de dascăli să aibă condiţiile pentru a-şi face treaba aşa cum trebuie. Printre care una foarte importantă este evident salarizarea”, a declarat miercuri șeful statului.