Anunț de ultimă oră! Cine este noul Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților

Publicat: 21/07/2020 | 17:26

Anunț de ultimă oră! S-a aflat cine este noul Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, după moartea lui ÎPS Pimen. 

Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a fost ales în această dimineață, de către Sinodul Patriarhal, în funcția de Arhiepiscop al Sucevei Rădăuților.

Propunerile pentru această funcție au fost făcute în urma ședinței Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care a avut loc în cursul zilei de 11 iulie.

Cei care au întrunit cel mai bine condițiile pentru scaunul de slujitor al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au fost Preasfinţitul Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, și Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, potrivit monitorulsv.ro. (CITEȘTE ȘI: ANDREEA ESCA, MESAJ SUBLIMINAL ÎN TIMPUL INTERVIULUI DE LA PRO TV! IMAGINEA PE CARE AU IGNORAT-O TOŢI.. CE SCRIA PE TRICOUL EI)

În urma votului secret pentru alegerea celui care va îndeplini această slujire, Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul a adunat 30 de voturi din cele 46 exprimate în cursul ședinței de către reprezentanții Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Cine este Părintele Calinic Botoșăneanul

Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor,s-a născut pe 18 noiembrie 1957, în oraşul Iaşi. În perioada 1964-1974 a urmat primele 10 clase la Şcoala Generală „Ion Creangă” Nr. 2, Iaşi. În perioada 1974-1978 a urmat Liceul Electrotehnic Nr. 1, din oraşul Iaşi. În perioada 1978-1980 a satisfăcut stagiul militar. În luna martie a anului 1980 s-a închinoviat la Mănăstirea Putna, iar în anul 1984 a fost tuns în monahism cu numele de Calinic.

În perioada 1985-1989, cu binecuvântarea PF Teoctist, pe atunci mitropolit al Moldovei şi Sucevei, a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu, pe care le-a absolvit în 1989 cu lucrarea de licenţă Parabolele lui Iisus, de Joachim Jeremias (traducere din limba engleză), având ca îndrumător pe PC pr. prof. dr. Vasile Mihoc. În 1986, 14 mai, a fost hirotonit diacon, în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, de PF Teoctist, iar la 15 august, acelaşi an, la hramul Mănăstirii Putna, a fost hirotonit ieromonah pe seama aceleiaşi mănăstiri, tot de Preafericirea Sa. (VEZI ȘI: CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA, 21 IULIE. S-A ÎNREGISTRAT UN NOU RECORD: 994 DE INFECTĂRI, ÎN ULTIMELE 24 ORE. BILANȚUL TOTAL A AJUNS 39.133)

În perioada sus amintită (1980-1989), la Mănăstirea Putna, a îndeplinit diferite ascultări, printre care: muzeograf, slujitor, mare eclesiarh ş.a. În 1990, luna octombrie, a fost numit stareţ al Mănăstirii Râşca, de către ÎPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. În 1991, 25 ianuarie, la propunerea ÎPS Mitropolit Daniel, a fost ales, de către Sfântul Sinod, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, numirea fiind confirmată prin Decretul nr. 16 din 15 martie 1991. În 1991, 25 martie, a fost hirotonit întru arhiereu în Catedrala Mitropolitană de ÎPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi PS Eftimie, Episcop al Romanului şi Huşilor. Au mai fost prezenţi şi alţi ierarhi.

În perioada 1992-1995 a frecventat, în regim privat, cursurile Facultăţii de Medicină din cadrul Academiei Mihăilene, reînfiinţată de profesorii G. Marderos şi E. Balaure. În perioada 1994-1998 a frecventat cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Petre Andrei” Iaşi. A absolvit cu lucrarea de licenţă Aspecte de drept comparat, comunitar şi internaţional privind transplantul de organe, la catedra de Drept internaţional, conducător ştiinţific fiindu-i prof. univ. dr. Constantin Andronovici. Lucrarea a fost apreciată cu calificativul maxim.