Anul școlar 2024-2025. Interdicții și sancțiuni majore pentru elevi, trendul american vine și la noi

Publicat: 08/08/2024 | 16:11
sursă foto: Facebook

”Sala de detenție” și confiscarea telefoanelor sunt noile măsuri introduse în toate școlile din România prin noul Statut al Elevului – care va intrat în vigoare în anul școlar 2024-2025. 

Principalele reglementări și modificări vizează noul Statul al Elevului din România. Sunt introduse așa numitele săli de detenție și interzicerea folosirii telefoanelor mobile în timpul orelor de curs. Măsurile urmează să intre în vigoare în anul școlar 2024-2025.

Astfel, elevii care deranjează orele de curs vor fi scoși din clasă și trimiși într-o sală special amenajată unde vor fi supravegheați de un alt cadru didactic. Potrivit Ministerul Educației, elevii care vor fi trimiși în ”sala de detenție” nu vor avea absență și nici nota scăzută la purtare, iar pedeapsa se aplică exclusiv pentru materia la care anumiți elevi au deranjat buna desfășurare a orei de curs. Nu rata: Bursa de reziliență. Ce elevi vor beneficia de bani în plus în anul școlar 2024-2025

An școlar 2024 – 2025: Noi interdicții pentru elevi

De asemenea, telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor, iar elevii care nu se supun noilor măsuri vor avea dispozitivul confiscat până la finalul orelor, telefonul fiind înapoiat doar părinților. Măsurile au fost date spre publicare în Monitorul Oficial, potrivit Edupedu.ro

„În cazul elevilor care în timpul orelor manifestă comportamente care afectează desfășurarea acestora, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, într-un alt spațiu. În acest caz sunt obligatorii: supravegherea elevului de către un alt cadru didactic sau didactic auxiliar și informarea părintelui.

Important: Cadrul didactic poate lua această decizie doar pentru propria oră de curs. Pentru respectiva oră elevului nu i se consemnează absență.Fiecare școală va include în regulamentul propriu modalitatea exactă de aplicare a acestei prevederi, în funcție de resursele existente”, scrie în postarea Ministerului Educației în care anunță trimiterea spre publicarea în Monitorul Oficial a celor două documente.

Mai multe asociații ale părinților au criticat dur noile măsuri: ”Vă daţi seama că ea rămâne cu denumirea, în memoria tuturor, ca cameră de detenţie. Alt spaţiu, dar e ca şi o cameră de detenţie practic. Atât timp cât eşti închis acolo cu cineva care nu are ce să îţi facă, e cameră de detenţie. Iar auxiliarul sau personalul nejustificat e jandarm”, spune Iulian Cristache, fostul preşedinte Federația Părinților, potrivit Observatornews.ro.

În altă ordine de idei, dacă mulți directori de școli de plâng de lipsa spațiului pentru organizarea unei astfel de ”clase de detenție”, reprezentanții unei instituții de învățământ din Iași au decis ca elevii pedepsiți să fie trimiși în sala de lectură aferentă bibliotecii.

„Sala pe care noi am putea să o alocăm în această direcţie este sala de lectură aferentă bibliotecii. Ştim că problema spaţiului este o problemă în şcoli frecvent întâlnită nu doar în şcoală noastră şi, de asemenea, şi personalul care nefiind o situaţie prevăzută, va trebui să fie non stop pe perioada orelor în aceea sală”, spune Raluca Cozmax, director Școala Gimnazială „Ion Ghica” Iași.

Citește și: Frumoasa Sidonia Precup a făcut contestaţie după ce a luat 9.95 la Evaluarea Naţională. Ireal ce notă a primit după recorectare

This browser does not support the video element.