ANUL NOU 2018 pe rit vechi: Cum este sărbătorit în Bucovina! Urătorii cântă şi dansează pentru a întâmpina noul an cu voie bună | VIDEO
ANUL NOU 2018 pe rit vechi: Tradiţia s-a păstrat de-a lungul timpului şi în Bucovina, mai exact în satul Drăguşeni, din judeţul Suceava, unde urătorii sunt îmbrăcaţi în haine tradiţionale şi poartă măşti care întruchipează diferite figuri mitologice. Potrivit imaginilor, aceştia cântă şi dansează pentru a întâmpina noul an cu voie bună.
ANUL NOU 2018 pe rit vechi: Diferenţa între cei care respectă sărbătorile de rit vechi şi cei care urmează calendarul Gregorian constă în faptul că sărbătorile pe stil nou cu dată fixă sunt celebrate cu 13 zile mai devreme. Singura sărbătoare pe stil nou care respectă vechiul calendar Iulian este Paştele, însă deşi are ca punct de reper data din calendarul Iulian, aceasta se stabileşte în funcţie de calendarul nou.
ANUL NOU 2018 pe rit vechi: În România trăiesc peste un milion de adepţi ai Bisericii Creştin-Ortodoxe de Stil Vechi, îndeosebi ruşi lipoveni şi sârbi. Potrivit recensământului efectuat în 2002, numărul ruşilor lipoveni este de 29.774, al ruşilor – de 8.914, al sârbilor – 22.518. Potrivit aceluiaşi recensământ efectuat în 2002, în România trăiesc 1.780 de armeni.
ANUL NOU 2018 pe rit vechi: Anul Nou pe stil vechi mai este marcat în Rusia, Armenia, Belarus, Letonia, Ucraina, Kazahstan, Uzbekistan şi în Georgia. Tradiţia de a întâmpina Anul Nou pe vechi s-a menţinut, de asemenea, în Serbia şi Muntenegru, deoarece Biserica Ortodoxă Sârbă, la fel ca şi cea Rusă, continuă să activeze după calendarul Iulian, precum şi în unele cantonamente din Elveţia.
This browser does not support the video element.