Anul 2024, cel mai fierbinte din istorie. Anunțul specialiștilor cu privire la încălzirea globală
Anul 2024 se anunță a fi cel mai fierbinte an din istorie, potrivit experților în schimbări climatice. Efectele pot produce dezastre, precum inundațiile recente din sudul Spaniei. De asemenea, în luna octombrie, precipitațiile au fost peste medie în Peninsula Iberică, Franța, nordul Italiei și Norvegia. Specialiștii au analizat situația meteorologică și au făcut un anunț îngrijorător cu privire la încălzirea globală.
Joi, 7 noiembrie, specialiștii din cadrul Serviciului Copernicus privind Schimbările Climatice (C3S) al Uniunii Europene, care monitorizează tiparele meteorologice în baza unor înregistrări începute în 1940, au anunțat că anul 2024 va fi, aproape sigur, cel mai fierbinte din istorie.
Ce anunț au făcut specialiștii cu privire la încălzirea globală
Experții C3S au făcut un anunț îngrijorător cu privire la încălzirea globală. Experții au transmis că încălzirea globală va depăși pragul de 1,5 grade Celsius pentru prima dată în istorie de când se fac măsurători.
De asemenea, datele oficiale arată că octombrie 2024 a fost a doua cea mai caldă lună din istorie.înregistrată vreodată la nivel global, cu o temperatură medie de 15,25°C. Mai exact, a depășit cu 1,65°C nivelurile preindustriale (1850-1900), înainte de utilizarea masivă a combustibililor fosili care au încălzit puternic atmosfera și oceanele.
„După zece luni din 2024, acum este aproape sigur că acesta va fi cel mai cald an înregistrat vreodată și primul care va depăși pragul de 1,5°C peste nivelul din perioada preindustrială. Este o nouă piatră de hotar în înregistrările temperaturii globale și ar trebui să servească drept impuls pentru consolidarea ambițiilor la următoarea conferință privind schimbările climatice, COP29.”, a transmis Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus privind schimbările climatice (C3S), potrivit Reuters.
Conferința privind schimbările climatice va începe în data de 11 noiembrie și se va desfășura la Baku, Azerbaidjan. Experții prezenți la COP29 vor avea sarcina de a găsi noi obiective de finanțare pentru a permite țărilor în curs de dezvoltare să reducă emisiile de gaze cu efect de seră și să se adapteze la schimbările climatice.
Oamenii de știință sunt îngrijorați, confirmând că precipitațiile extreme au devenit mai frecvente și mai intense din cauza schimbărilor climatice. Efectele se văd în dezastrele naturale, precum inundațiile din Spania sau precipitațiile din Peninsula Iberică, Franța, nordul Italiei și Norvegia.
Citește și: Orașul din România unde s-au înregistrat -10 grade Celsius! Fenomenul, cauzat de o masă de aer rece