In momentele dificile,multi dintre noi dau dovada de o putere interioara de stapinire de sine, dar si de actiuni surprinzatoare.
Daca analizam o astfel de persoana descoperim ca are toate datele cetateanului anonim : rezervat, politicos, muncitor, modest si foarte credincios. Credinta unei astfel de persoane se manifesta discret, fara parada pentru ca este un sentiment ce tine de intimitatea individului – este o a doua natura. Faptul ca o astfel de persoana se inchina la hrana saracacioasa de pe masa sau faptul ca spune in gind „ Faca-se voia Ta, Doamne”, nu inseamna ca se declara invinsa de toate privatiunile vietii cotidiene si de toate nenorocirile care au loc pe lume, ci inseamna ca isi pune existenta in miinile lui Dumnezeu, intuind ca de la El ii va veni puterea de a rezista. Si mai inseamna si faptul ca acea persoana constientizeaza ca are de indeplinit o misiune pe acest Pamint, chiar daca acea misiune este modesta si banala, ca aceea de a trai omeneste, de a-si creste copiii cuviincios sau de a-si ajuta semenii sai, la nevoie.
Acest comportament reprezinta insasi natura umana.
Pentru perpetuarea acestei valoroase naturi umane avem nevoie de acea putere interioara de stapinire sau de actiune. Iar aceasta putere interioara a oamenilor confera rezistenta in fata acestor valuri de schimbari cu care ne confruntam. Aceasta putere interioara este un bun de pret care trebuie pastrat si folosit pentru supravietuirea intr-o perioada extrem de tulbure si de amenintatoare : cea prezenta si cea viitoare. Pastrarea ei nu este un lucru usor, pentru ca forte oculte care detin mijloace subtile de dezechilibrare premeditata a unui mare numar de oameni duc o actiune agresiva si distructiva, cu metode foarte variate – cele mai multe din zona media.