Antropologul Vintilă Mihăilescu s-a stins din viață
Antropologul Vintilă Mihăilescu s-a stins din viață în ziua de 21 martie 2020. Decesul său a fost anunţat, la 22 martie 2020, de redactorul-şef al revistei “Dilema veche”, Sever Voinescu, pe pagina de Facebook a publicaţiei.
Antropologul Vintilă Mihăilescu a fost unul dintre oamenii extrem de apreciat de către colegii de breaslă și nu doar de ei. (CITEȘTE ȘI: SE SPUNE CĂ NOUL CORONAVIRUS OMOARĂ DOAR BĂTRÂNII, DAR NU E AȘA! CÂȚI ANI ARE CEA MAI TÂNĂRĂ VICTIMĂ)
Potrivit Agerpres, acesta a fost director al Departamentului de Sociologie din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative. Vintilă Mihăilescu s-a născut în 1951, iar în 1974 a absolvit Facultatea de Psihologie a Universităţii din Bucureşti. În anul 1993 a obţinut titlul de Doctor în Psihologie, cu teza “Ungureni şi pământeni. O analiză etnopsihologică”.
În perioada 1979-1990 a fost cercetător la Centrul de Cercetări Antropologice din Bucureşti. În 1990 a iniţiat organizarea Societăţii de Antropologie Culturală din România (SACR), al cărei preşedinte a fost între 1994 şi 2000. (VEZI ȘI: GHID ELABORAT DESPRE CUM SE POT PROTEJA CETĂȚENII DE CORONAVIRUS CÂND ÎȘI FAC CUMPĂRĂTURILE)
Din 1998 a fost colaborator permanent la revista “Dilema Veche”, unde a semnat rubrica “Socio-hai-hui”. Începând cu acelaşi an şi până în 2000, a fost editor-şef al Yearbook of the Romanian Society of Cultural Anthropology.
În anul 2000 a înfiinţat la Facultatea de Ştiinţe Politice cel mai longeviv şi mai consecvent program de masterat în antropologie din România.
Antropologul Vintilă Mihăilescu a fost membru în consiliul ştiinţific/director al: Center for the Study of Balkan Society and Culture (Graz), Ethnobarometer (Roma/Amsterdam), International Association of South-East European Anthropology (Londra) şi South-East European Academic League (Sofia).
În perioada 2005- 2010 fost directorul general al Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti între 2005-2010. În 2006, a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul Naţional Serviciu Credincios, în rang de Cavaler, iar în anul 2007, cu Ordinul Meritul Cultural, în rang de Mare Ofiţer.
De-a lungul carierei sale, Vintilă Mihăilescu a susţinut numeroase conferinţe, a publicat cărţi valoroase şi a scris sute de articole pe teme actuale ale societăţii româneşti.