ANRE dezvăluie metoda prin care mai mulți furnizori de energie electrică au dorit să obțină bani de la stat prin plafonarea și compensarea facturilor. Aceste nereguli au fost descoperite în urma unor cereri de decontare făcute de furnizori, care au fost respinse ulterior.
Verificările care au fost făcute în ultima perioadă au scos la iveală probleme destul de mari cauzate de dorința furnizorilor de energie electrică de a se îmbogăți. ANRE este gata să ia măsurile necesare pentru a stopa veniturile care ar trebui să ajungă în conturile unor astfel de furnizori, precum și pentru a-i pedepsi pe aceștia.
VEZI ȘI: CUM POȚI PLĂTI MAI PUȚIN LA FACTURA DE CURENT. GHID COMPLET EXTREM DE UTIL
Deoarece începând cu luna februarie, până în luna iunie a anului curent, furnizorii de energie electrică au depus peste 239 de cereri de decontare către ANRE, oficialii s-au autosesizat și au început să facă controale pentru a determina dacă este sau nu nevoie să le aprobe.
CITEȘTE ȘI: CUM S-AR PUTEA REDUCE PREȚUL LA FACTURILE DE ENERGIE ELCTRICĂ. SOLUȚIA GĂSITĂ DE GRECIA
Oficialii au descoperit mai multe nereguli în ceea ce privește contractele de energie electrică, tocmai de aceea fac tot posibilul pentru a rezolva această problemă. Până în acest moment, peste 34,8 milioane de lei au ajuns în contul furnizorilor ale căror cereri s-au aprobat.
„În cadrul verificărilor realizate s-au identificat furnizori de energie care au utilizat metode/mijloace de creştere artificială a preţului mediu ponderat de achiziţie prin încheierea la preţuri excesive de contracte de achiziţie intra-grup, pe pieţe centralizate (produse cu livrare pe termen scurt – săptămână/lună) şi de acte adiţionale de modificare a preţului de contract încheiate după publicarea în Monitorul Oficial a OUG 118/2021, în vederea creşterii sumei decontate de la bugetul statului prin mărirea diferenţei dintre preţul mediu ponderat de achiziţie şi plafonul maxim stabilit prin OUG 118/2021, metodă prin care furnizorul poate beneficia de sume nejustificat de mari de la bugetul statului)”, se arată într-un document al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.