Anomalie meteorologică în România la final de octombrie. Ce spun specialiștii de la ANM despre vreme
În ultima perioadă, vremea a oscilat de la temperaturi ridicate la cele scăzute, în regiunile țării. De altfel, România are parte de o nouă anomalie meteorologică, de data aceasta la final de octombrie. Iată mai jos, în articol, ce spun specialiștii de la ANM despre vreme.
România este traversată de o anomalie meteorologică. Deși se apropiem cu pași repezi către finalul lunii octombrie, temperaturile care se înregistrează sub specifice verii. De exemplu, dacă în Transilvania s-au înregistrat -10 grade Celsius, în dimineața zilei de joi, 19 octombrie, la final de săptămână se vor înregistra peste 30 de grade Celsius.
Este o anomalie meteorologică în România, din simplul fapt că temperaturile înregistrate sunt mult mai mari față de normalul perioadei. În plus, în plină toamnă, când temperaturile ar fi trebuit să fie mai scăzute, mai mulți localnici s-au trezit cu pomii fructiferi înfloriți. Acest aspect ar putea reprezenta o problemă la primăvară, deoarece atunci ar putea să nu mai rodească.
Anomalie meteorologică în Oltenia, în plină toamnă: s-au trezit cu pomii fructiferi înfloriți!
Localnicii din Oltenia s-au trezit cu pomii fructiferi înfloriți, peste noapte, în urma temperaturilor ridicate înregistrate în termometre. Deși se pregăteau să spargă lemne pentru foc, au fost martori la o anomalie meteorologică.
„În special vişinii şi cireşii dau semne că au încurcat anotimpurile. Suntem în prag de iarnă, dar cu 20 de grade în termometre la prânz. Vremea caldă a dat peste cap pomii care au înflorit a doua oară în acest an”, a spus un localnic, arată observatornews.ro.
Este un fenomen rar. Însă, mugurii nu vor ajunge la maturitate. Un inginer horticol a explicat: „Aceşti muguri, aflaţi în stare latentă, au intrat după o perioadă de secetă în activitate, s-au redeschis şi au dat aceste flori. Odată cu apariţia temperaturilor scăzute o să cadă. Deci n-o să avem o a doua recoltă”.
Ce spun specialiștii de la ANM
Toamna aceasta se înregistrează noi recorduri de temperatură. Deși nopțile sunt reci, temperaturile fiind sub pragul de îngheț, pe timpul zilei se înregistrează maxime specifice verii. Temperaturile ajung la peste 25 de grade în partea de sud a României. În Lunca Dunării, temperaturile ajung la 33 de grade Celsius.
„Termometrele vor indică chiar şi 33 de grade la umbră în Lunca Dunării, dar vor fi peste 30 de grade inclusiv în nordul Moldovei. Valul de căldură din zona ţării noastre va face ca şi nopţile să fie anormal de calde, iar temperaturile dimineţii, din cea mai mare parte a ţării ar fi trebuit să se înregistreze de fapt la amiază”, a spus meteorologul Simona Căpșună.
Sursă foto: colaj Pixabay