Luna lui cuptor se dovedește a fi, din punct de vedere meteorologic, imprevizibilă. O instabilitate atmosferică aproape permanentă, descărcări electrice și vijelii, ploi torențiale, inundații, grindină și… zăpadă abundentă.
12 iulie 12019, România. Minus 2 grade și ninsoare abundentă. Nu, nu este o glumă, iar scenariul care pare desprins dintr-un film a devenit realitate pe Vârful Omu din Bucegi. Imaginile postate pe pagina de Facebook ”Prognoze meteo – Vremea în România” sunt elocvente, oferind o surpriză meteorologică în toată ”splendoarea” sa. Firește, amatorii de drumeții nu s-ar fi așteptat niciodată la așa ceva, iar cei care nu au fost echipați corespunzător nu vor uita, prea curând, această experiență.
”Asta da vară!”, ”Totul e pe dos nu mai tine nimeni cu noi !”, ”Ce zapada frumoasa avem vara asta! ”, ”Putin mai la vale …am avut sub 10 grade azi noapte”, ”Dacă știam mergeam la schi nu la mare”, au fost câteva dintre comentariile postate de vizitatorii paginii.
Vârful Omu din Munții Bucegi este vârful muntos clasat al șaselea între vârfurile muntoase din România, situat în Masivul Bucegi, reprezentând cel mai înalt punct al acestui masiv. Conform Direcției Topografice Militare Române (DTM), la borna topografică din spatele stației meteorologice sunt 2.504,9 metri. La baza Cabanei Omu înălțimea este de 2.507 m, cu 2 metri peste borna topografică. Cel mai înalt punct natural din Munții Bucegi este de 2514 m, în vârful stâncii (bolovanului).
Vârful Omu este vizibil de pe creasta Pietrei Craiului, precum și din Valea Prahovei. Pe Vârful Omu se află Cabana Omu, precum și Stația meteorologică Vârful Omu, care poate fi considerată locul cel mai înalt din România populat permanent.