ANM este în alertă maximă, după ce s-a depistat că o supercelulă însoțită de ploi torențiale și chiar grindină se îndreaptă spre România, mai exact spre sudul țării, în Oltenia.
Odată cu începutul lunii mai, românii s-au așteptat ca ploile torențiale să înceapă în forță! Meteorologii susțin că o supercelulă de ploi torențiale, descărcări electrice și chiar grindină se îndreaptă către țara noastră și vine din Serbia.
CITEȘTE ȘI – ATENȚIONARE ANM: COD GALBEN DE VIJELII ȘI AVERSE! CUM VA FI VREMEA ÎN BUCUREȘTI
Potrivit informațiilor oferite de specialiști, supercelula urmează să lovească partea de sud a României, mai exact Oltenia.
„Supercelulă live pe radar ce se îndreaptă spre Oltenia
Vorbeam de parametri favorabili astăzi pentru zona Sud-vestica și iată că de data asta nu suntem dezamăgiți.
O supercelula organizată s-a format în Serbia și se îndreaptă direct către Oltenia. Aceasta este încă în dezvoltare, asa ca ne așteptăm la avertizari nowcasting din partea ANM pentru regiunea antemenționată.
Să înceapă sezonul! ” au scris specialiștii, pe pagina de Facebook „Vremea în România – prognoze, analize”.
INFORMARE METEOROLOGICĂ
Interval de valabilitate: 19 mai, ora 13:30 – 21 mai, ora 21:00
Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică.
În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade de timp în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și căderi de grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp și pe arii restrânse 30…35 l/mp.
În intervalul menționat, în Oltenia, Banat, Muntenia, Dobrogea și în cea mai mare parte a Transilvaniei și Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, vijelii, intensificări ale vântului cu viteze în general de 60…70 km/h, grindină și averse torențiale.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități apă ce vor depăși 25…30 l/mp și local 40…60 l/mp, cu precădere în Oltenia și în zona Carpaților Meridionali.