În dimineața zilei de joi, 23 noiembrie, ANM (Administrația Națională de Meteorologie) a emis un cod galben și un cod portocaliu de vijelii și ninsori. Mai multe județe din România sunt vizate pentru vreme rea. Atenționările sunt valabile până pe data de 23, respectiv 24 noiembrie.
Potrivit buletinelor meteo ANM, până la ora 14:00, data de 23 noiembrie, este cod galben în județul Suceava și în zona de munte, unde sunt peste 1.800 de metri altitudine. Atenționarea este valabilă și pentru județul Neamț. Până la ora specificată, se vor semnala: intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 90…100 km/h, spulberând zăpada și viscolind ninsoarea.
(CITEȘTE ȘI: Ninsori abundente în România. Meteorologii ANM au anunțat că vor fi probleme, dar un bărbat a uitat de avertisment)
Meteorologii de la ANM au transmis și faptul că începând cu data de 23 noiembrie, de la ora 14:00, până pe data de 24 noiembrie, ora 18:00, va fi cod portocaliu. Fenomenele vizate sunt: intensificări ale vântului, ninsori viscolite la munte.
„În intervalul menționat, vântul va avea intensificări temporare în Carpații Orientali și în Munții Apuseni cu viteze de 60…80 km/h, iar în zona înaltă, rafalele vor depăși 90…100 km/h. Din a doua parte a nopții de joi spre vineri (23/24 noiembrie), îndeosebi în masivele montane din nordul țării, temporar va ninge viscolit, iar vizibilitatea va fi redusă.
Temporar vântul va prezenta intensificări și în nordul Crișanei, nord-vestul Transilvaniei și în dealurile subcarpatice ale Moldovei, în general cu viteze de 55…75 km/h.
Intensificări ale vântului, cu viteze în general de 40…50 km/h, se vor semnala local și în centrul și estul teritoriului”, se arată în buletinul meteo.
Conform Administrației Naționale de Meteorologie, codul portocaliu vine cu fenomenele meteorologice de tipul: vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceață, în unele situații, care pot fi periculoase.
Codul galben, de pe altă parte, vine cu: vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceață, fenomene care vor fi temporar periculoase pentru anumite activități, dar altfel sunt obișnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată.
(CITEȘTE ȘI: Cum va fi vremea în minivacanța de 1 Decembrie. Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru următoarele săptămâni)