ANM, avertizare de ultimă oră. Fenomene cu grad de risc maxim în România
Meteorologii avertizează din nou asupra posibilității apariției unor fenomene extrem de periculoase. Clasificate în funcție de gradul de periculozitate – de la 1 la 5 – astfel de fenomene se pot declanșa în orice moment, în zonele vizate.
De data aceasta ne confruntăm cu risc foarte mare (4-5) și risc mare (4) în masivele Făgărași, Bucegi, Țarcu-Godeanu și Parân-Șureanu. Despre ce este vorba? Meteorologii avertizează că stratul de zăpadă este instabil și există un risc sporit de avalanșe.
Se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii, iar în zonele unele unde există o cantitate mare de zăpadă, atunci pot apărea avalanșe de dimensiuni mari. Și salvamontiștii informează că turiștii trebuie să fie foarte atenți, echipați corespunzător și – mai ales – să nu pătrundă pe trasee montane închise în această perioadă a anului.
Trebuie menționat că avalanșele – medii sau mari – pot fi declanșate accidental de turiști sau schiori.
Vineri, 15 februarie – valori termice
Temperaturile maxime se vor încadra între 0 şi 10 grade, cu cele mai ridicate valori în regiunile vestice, iar cele minime între -8 şi 1 grad, mai scãzute în depresiunile din estul Transilvaniei, spre -15 grade. Cerul va avea înnorãri temporare şi doar pe arii restrânse vor fi precipitaţii slabe, sub formã de ninsoare la munte şi mai ales sub formã de ploaie şi lapoviţã în sudul şi în estul teritoriului.
Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri în Dobrogea, Muntenia, precum şi pe crestele Carpaţilor Meridionali şi de Curburã. Noaptea izolat vor fi condiţii de ceaţã.
Presiunea atmosferică va creşte dinspre vest la valori de regim baric notabil anticiclonic.
Vremea în București
În Bucuresti, cerul va avea înnorări şi trecător vor fi posibile precipitaţii slabe. Vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificări în timpul zilei. Rafalele vor atinge 22-23 de kilometri pe oră. Temperatura maximă va fi de 5…6 grade, iar cea minimă se va situa în jurul a -2 grade Celsius.