ANM, anunțul momentului! În ce direcție se va deplasa norul de fum de la Cernobîl

Publicat: 29/03/2022 | 09:25
Sursă foto: Pixabay

ANM a făcut un anunț important referitor la norul de fum de la Cernobîl. Recent, au avut loc incendii de pădure în regiune. În ce direcție se va deplasa norul?

Un anunț important vine din partea ANM, referitor la norul de fum de la Cernobîl. Recent, au avut loc incendii de pădure în regiune, iar situația este monitorizată de autoritățile europene. Evoluția norului de fum, dar și efectele produse de incendiile respective sunt monitorizate îndeaproape. Potrivit informațiilor, valorile de radioactivitate se află la limitele normale în Europa, inclusiv în Ucraina, potrivit Centrului de Cercetări Comune (JRC) al Comisiei Europene, scrie stiridiaspora.ro.

ANM a transmis faptul că țara noastră nu va fi afectată de acest nor de fum de la Cernobîl: ”Astfel, ca urmare a evaluărilor specialiștilor europeni, circulația aerului indică faptul că teritoriul României nu va fi afectat”.

Vezi și ANUNȚUL VENIT DIN PARTEA UCRAINENILOR. CE SE ÎNTÂMPLĂ LA CENTRALA NUCLEARĂ DE LA CERNOBÎL

Potrivit informațiilor, simulările modelelor numerice privind deplasarea norului de fum de la Cernobîl arată faptul că, în perioada 28 – 30 martie 2022, vântul va bate dinspre Vest – Sud-Vest către Est – Nord-Est. Norul de fum se va deplasa spre Sud, apoi către Estul Ucrainei și, apoi, spre Rusia.

Peste trei săptămâni la rând, centrala nucleară de la Cernobîl a fost sub ocupație rusă. Situația rămâne, în continuare, una încordată pe teritoriul ucrainean, iar soldații armatei ruse au ignorat reglementările de radioprotecție și control. Multe orașe ucrainene au fost „șterse” de pe hartă, după ce soldații ruși le-au atacat. Iar, printre obiectivele capturate ale rușilor se află și cele două centrale nucleare: Zaporijie și Cernobîl.

Mai mult decât atât, centrala nucleară de la Cernobîl a fost deconectată total de la sistemul energetic al Ucrainei în urmă cu două săptămâni. Iar, la momentul respectiv, Ucraina a anunțat că există risc de radiații.

Recent, forțele ruse ar fi părăsit un oraș din apropierea centralei nucleare Cernobîl, după o serie de proteste ale locuitorilor. Orașul Slavutch nu s-ar mai afla, astfel, sub ocupare rusă. Cei mai mulți dintre locuitorii orașului respectiv lucrează la întreținerea centralei nucleare.

Sursă foto: Pixabay