ANM, anunț înfiorător: Ninsori ca pe vremuri în România. Strat de zăpadă de un metru și jumătate
Optimiștii care anticipau o primăvară timpurie au privit cu scepticism alertele meteo din ultimele zile ale Administrației Naționale de Meteorologie. Cu toate acestea, codurile roșii, portocalii și galbene și-au găsit justificarea în realitatea imediată, pe întreg teritoriul țării, iar vremea continuă să se manifeste cu severitate.
Stratul de zăpadă a atins 141 de centimetri la Bâlea Lac, anunță antena3.ro, în munții Făgăraș, la peste 2.000 de metri altitudine. Totodată, meteorologii din Sibiu avertizează că – pe o scară de la 0 la 5 – există risc 3 de producere a unor avalanșe în zonă. În ceea ce privește modalitatea prin care turiștii pot ajunge la Bâlea Lac, singura variantă viabilă este, potrivit aceleiași surse, telecabina. Cu mașina nu se poate ajunge, având în vedere condițiile atmosferice, decât până la Bâlea Cascadă.
Ger la sfârșitul săptămânii
În cadrul emisiunii ”LA FIX”, Mirela Polifronie, meteorolog de serviciu în cadrul Administrației Națională de Meteorologie (ANM) a precizat că nincorile nu vor înceta. ”Va ninge slab în extremitate de sud-est a țării. Vântul va mai prezenta intensificări până la orele 13.00, iar județele aflate în sudul Moldovei, estul Munteniei și în Dobrogea vor rămâne sub cod portocaliu”, a declarat Mirela Polifronie, conform libertatea.ro. Iar ninsoarea va fi urmată de ger. ”În week-end, nu ne mai așteptăm la precipitații, în special ninsori, însă vremea se va răci, iar în cea mai mare parte a țării vremea va fi geroasă în timpul nopților”, a mai transmis meteorologul de serviciu ANM, potrivit sursei citate.
Iarna din 1954 a fost una care a rămas în istoria statisticilor meteo din România, spre exemplu. La Călărași, stratul de zăpadă a atins 173 de centimetri, iar în alte zone din țară – sud și sud-este – măsurătorile au arătat că nămeții au atins chiar 5 metri. În ceea ce privește Capitala, în zilele de 3 și 4 februarie 1954 vântul a atins viteza de 126 de kilometri pe oră.