Temperaturile extrem de caniculare sunt pe cale de a lua sfârșit. Vara anului curent a fost una dintre cele mai fierbinți din ultimii ani. Specialiștii vin cu vești noi. Europa va fi lovită de un Ciclon Polar. În cazul României, meteorologii ANM anunță o schimbare bruscă a vremii.
România a fost lovită de unul dintre cele mai mari valuri de căldură din ultimii ani. Luna august a fost marcată de temperaturi record. În Capitală, termometrul a indicat valori de până la 40 de grade, iar la umbră de până la 35 de grade.
Căldura sufocantă i-a ținut pe mulți dintre români în case, în timp ce alții au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce s-au expus la soare în intervalele cele mai caniculare.
Chiar dacă nu am scăpat de valul de căldură ridicat, specialiștii vin cu vești noi. Potrivit acestora, căldura ar urma să ia sfârșit, iar un nou ciclon polar va lovi Europa la sfârşitul săptămânii.
De duminică anticiclonul care vine din Africa își va pierde brusc puterea și se va ciocni cu aerul mai rece al ciclonului din Europa de Nord. În acest sens, se vor crea condițiile ideale pentru izbucnirea furtunilor violente și a grindinii.
Ciclonul polar care vine din nord va lovi în special în țările central europene, dar și din sudul Europei, notează Antena 3 CNN.
De mâine, meteorologii anunță o răcire semnificativă a vremii în Italia. Temperaturile vor fi cuprinse chiar și între 15-20°C . În România, însă, vremea se va răci după data de 1 septembrie. Meteorologii anunță că se vor menține în continuare temperaturi peste norma de valori de la începutul sezonului de toamnă.
CITEȘTE ȘI: ANM a făcut anunțul! Se strică vremea! Când vine, de fapt, toamna?
În timp ce Europa se pregătește să facă față schimbărilor drastice de temperaturi scăzute, România se topește în acest weekend. În mai multe zone din țară este în vigoare un cod galben de căldură extremă.
„Disconfortul termic va fi ridicat în jumătatea de sud a teritoriului, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 30 și 35 grade Celsius, iar cele minime între 14 și 23 grade Celsius, cu valori mai scăzute în depresiuni, spre 10-11 grade Celsius în cele din Carpații Orientali. Cerul va fi variabil, temporar cu înnorări, pe arii restrânse ploi de scurtă durată și descărcări electrice, după-amiaza, în zona de munte și cu totul izolat în rest. Vântul va sufla slab și moderat”, a transmis ANM.
VEZI ȘI: ANM, avertizare de ultimă oră! Cod galben de vijelii, grindină și averse torențiale în 21 de județe