ANM, anunț crunt pentru români: urmează ploi puternice, în paralel cu viitura care vine pe Dunăre

Publicat: 25/09/2024 | 11:11

A fost dezastru în județele Galați și Vaslui din cauza inundațiilor provocate de Ciclonul Boris. Localnicii au trecut prin momente extrem de grele. Și-au pierdut casele, animalele și chiar persoane dragi. Din păcate, pericolul nu a trecut. Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au anunțat că urmează ploi puternice, în paralel cu viitura care vine pe Dunăre.

Marți, 24 septembrie, secretarul de stat în Ministerul de Interne, şeful DSU Raed Arafat, a participat la o videoconferinţă cu prefecţii şi Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) din zonele traversate de Dunăre. Oficialii au discutat despre viitura care se apropie de România, dar au analizat și situația meteorologică de la finalul acestei săptămâni.

Citește și: Mărturisirile cutremurătoare făcute de femeia care și-a pierdut mama din cauza inundațiilor devastatoare. Bătrâna s-a stins sub ochii ei

ANM a anunțat ce se întâmplă cu vremea în perioada următoare

În cadrul videoconferinței, șefa ANM a prezentat datele meteorologice pentru finalul acestei săptămâni, atunci când este așteptată viitura pe Dunăre. Din păcate, situația nu este una tocmai fericită. Vineri, 27 septembrie, meteorologii vor emite un cod portocaliu pentru jumătatea de vest a țării. Se anunță până la 80-100 de litri pe metru pătrat în 48 de ore.

Ținând cont de anunțul făcut de ANM, Raed Arafat le-a cerut autorităților locale din zonele traversate de Dunăre să pregătească populaţia, în cazul în care va fi nevoie de evacuare. Oamenii sunt sfătuiți să îşi ia actele, banii și medicamentele pentru a fi pregătiți.

„Pot apărea viituri surpriză. Situația descrisă de ANM va fi în paralel cu viitura care vine pe Dunăre. Să fie pregătite mijloacele de intervenție. Intrăm în faza de pregătire, înainte de viitura care vine pe Dunăre. Comparativ cu ce s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni, la Galaţi, aici ştim că vine viitura şi ştim că este o situaţie care trebuie să fim foarte atenţi asupra ei şi putem anticipa. Ăsta este cel mai important lucru, deci putem anticipa, să ne pregătim şi să luăm măsuri din timp. Aici nu mai există motiv ca oricare dintre autorităţi să fie luat prin surprindere, fiindcă ştim că vine viitura.”, le-a transmis Raed Arafat celor responsabili.

Reprezentanții ministerului Mediului au transmis situaţia este gestionabilă, fiind mai puțin periculoasă decât alte momente cu care ne-am confruntat, ținând cont de cantitatea de apă care va intra. Totuși, Raed Arafat le-a cerut responsabililor să acționeze imediat, în cazul în care consideră că există un ris.

„Dacă ştim că viitura vine şi există un risc, mai bine evacuăm şi revenim, decât să evacuăm când apele se ridică şi cresc în zona respectivă. Nu cereţi târziu sprijinul. Nu este absolut nicio ruşine să se ceară sprijin din timp, să mobilizăm forţe din timp dacă ştim că este o problemă”, a mai spus Raed Arafat.

Citește și: Pericolele care îi pândesc acum pe sinsitrații români din zonele afectate de inundații. Apa murdară le poate fi fatală

This browser does not support the video element.