ANM, alertă teribilă! Toată țara sub avertizare de ploi torențiale, vijelii și…
Administrația Națională pentru Meteorologie a emis o avertizare nouă de ploi, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină, valabilă pentru mai multe zone ale țării.
Astfel, ANM informează că în România vremea va fi instabilă până marţi dimineaţa. În perioada 07 iunie, ora 13:00 – 07 iunie, ora 21:00, va fi nstabilitate atmosferică temporar accentuată.
Citește și: ANM a făcut anunțul! Cum va fi vremea până miercuri, inclusiv
În intervalul menționat, în nord-vestul țării și în zona Munților Apuseni instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, vijelii, grindină și averse ce vor avea și caracter torențial. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp.
Ceață în iunie
Totodată, Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni dimineața, cod galben de ceață valabil până la ora 10.00, pentru litoralul românesc.
S-a putea să te intereseaze și: Cea mai ciudată prognoză meteo anunțată vreodată. Vremea caldă poate alterna cu tornade! Anunțul ANM
Zona vizată de atenționare este în județul Constanța, respectiv pe litoralul românesc. „Se vor semnala: temporar ceaţă, care determină vizibilitate scăzută, local sub 200 m şi izolat sub 50 m”, spun meteorologii.
Ceaţa este un fenomen meteorologic care apare îndeosebi toamna şi primăvara, însă, mai nou, destul de des şi iarna. Acum, ea apare şi în prima lună de vară.
Fenomenele extreme, tot mai dese
Climatologul Roxana Bojariu a vorbit recent despre fenomenele extreme din această perioadă și a precizat că au o intensitate foarte mare. În ceea ce privește vara care urmează, climatologul spune că ar putea fi una cu temperaturi foarte ridicate și este posibil să avem chiar și tornade.
„Dacă vorbim de fenomene extreme, chiar dacă sunt normale pentru perioada din an, intensitatea lor este mult mai mare decât cea cu care eram obișnuiți în umră cu câteva decenii. Ați văzut covorul de grindină care acoperă zone destul de întinse. Cantitatea de precipitații tinde să creeze mai mereu inundații. Lucrurile acestea sunt un semnal al efectului încălzirii globale la scările noastre regionale și locale”, a declarat la Gândul LIVE Roxana Bojariu, climatolog.
Te poate interesa și: Pericolul nu a dispărut! A apărut un mare focar de coronavirus în Urziceni! 21 de angajate ale unui atelier de croitorie au fost confirmate cu SARS-COV-2