Vremea continuă să fie răcoroasă. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben de vânt puternic în mai multe zone din România. Specialiștii au explicat prognoza meteo pentru următoarele zile.
Codul galben emis de ANM vizează mai multe județe din România, printre care se numără: Satu Mare, Bihor, Arad, Covasna, Galaţi, Brăila, Constanţa, Tulcea şi unele zone din judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Vrancea, Bacău, Neamţ, Suceava, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Maramureş, Cluj, Alba şi Hunedoara.
Atenționările de vânt puternic și furtuni emise de meteorologi sunt valabile în perioada 28 și 29 martie 2024, în cea mai mare parte a țării. Începând de joi, ora 10:00 și până vineri, ora 21:00, vor fi intensificări ale vântului, cu viteze în general de 45…55 km/h, iar la munte rafalele vor depăși 60…70 km/h.
„În jumătatea de nord a ţării, pe parcursul zilei de joi (28 martie) şi în noaptea de joi spre vineri (28/29 martie), instabilitatea va fi temporar accentuată şi vor fi averse, pe arii restrânse însoţite şi de descărcări electrice, iar mai ales în zona de munte se vor acumula cantităţi de apă de 15…20 l/mp, favorizând topirea stratului de zăpadă.
Vântul va avea intensificări în Dobrogea, sud-estul Moldovei, estul Munteniei, Crişana, local în Transilvania şi Maramureş, în Munţii Apuseni şi în Carpaţii Orientali, unde vor fi viteze în general de 55…65 km/h, iar la altitudini mari rafalele vor depăşi 90 km/h.
Pe parcursul nopții de joi spre vineri (28/29 martie) în Crișana, Maramureș, nord-vestul Moldovei și local în Transilvania vântul va prezenta intensificări cu viteze în general de 55…65 km/h, iar în zona înaltă a Munților Apuseni și a Carpaților Orientali, rafalele vor depăși 90…100 km/h.”, au transmis meteorologii.
Meteorologii au anunțat că România va fi traversată de un val de praf saharian care vine din vestul Europei. De asemenea, își va face apariția și fenomenul numit „ploaia murdară”. Țara noastră se va confrunta cu această problemă în cursul zilei de joi, 28 martie 2024. Un specialist în domeniul medical a explicat cum ne poate afecta acest fenomen. Praful saharian poate să declanșeze sau să înrăutățească diverse probleme de sănătate.
„În cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare, valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere cu iritații la nivelul gâtului, a nasului și chiar lăcrimare. În zilele în care se anunță prezența unui nor de praf saharian, recomandăm evitarea deplasărilor, mai ales a persoanelor care au afecțiuni pulmonare grave și purtarea unei măști de protecție”, preciza un medic de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, conform Mediafax.