Andreea Marin Banica a obtinut audienta la Ministrul Sanatatii

De: Cancan
Publicat: 10/09/2010 | 00:00

2200 de semnaturi in doar cateva zile pentru Petitia „Andreea Marin Banica – asociatia Salveaza Vieti – va implicati alaturi de noi?”, precum si insistenta cu care Andreea a explicat in aparitiile sale televizate sau in presa cum ar putea sa se transforme intr-o lege eficienta un Ordin care in prezent nu contine detalii extrem de importante pentru viata bolnavilor, au dat roade.

In fiecare zi, sute de oameni semneaza petitia pe care o puteti gasi fie pe blogul www.andreeamarinbanica.acasa.ro, fie pe www.salveazavieti.ro sau direct pe link-ul: http://www.petitieonline.ro/petitie-p61986055.html .

Aflata ca invitata pe marginea acestui subiect la emisiunea 6! Vine Presa de la B1TV, Andreea a avut sansa unei intalniri neasteptate, atat pentru ea, cat si pentru Ministrul Sanatatii, dl. Cseke Attila, care urma sa intre in acelasi studio, imediat dupa interventia Andreei, ca oaspete al emisiunii Nasul. Pana in acel moment, desi scrisoarea Andreei ajunsese la Ministerul Sanatatii, ea nu primise nici un raspuns. In intalnirea fata in fata, Andreea l-a abordat foarte direct si obtinerea unei audiente nu a mai putut fi evitata. Peste o saptamana, mai exact pe data de 20 septembrie, Andreea Marin Banica impreuna cu echipa Salveaza Vieti, alaturi de un avocat, se vor prezenta la Ministerul Sanatatii cu solutiile pe masa si cu dorinta de a determina o schimbare de profunzime, nu superficiala, a Ordinului 50/2004, care poate fi o sansa reala la viata pentru atatia romani cu boli galopante (de pilda leucemii, tumori pe creier sau alte forme galopante de cancer), aflati la limita dintre viata si moarte, care necesita interventii costisitoare in timp record, si nu pot fi salvati in termenul necesar la noi acasa.

Mult prea putini romani cunosc astazi faptul ca pot beneficia de sprijin financiar din partea statului pentru aceste tratamente, prin depunerea unui dosar la Directiile de Sanatate Publica, asa cum odinioara nu era cunoscut formularul E112. Chiar si dintre cei care au aflat de aceasta posibilitate, putini obtin rezolvarea dosarului in timp util, fara a avea probleme de birocratie. De asemenea, Campania a obtinut si o victorie prin rezolvarea, sub presiunea dezbaterii publice (la Acces Direct – Antena 1, apoi la 6!Vine Presa – B1TV), a cazului copilului Robert Andrei Mihaila, de aproape 5 ani, din comuna Meri, judetul Prahova, suferind de beta-talasemie majora, o boala foarte grava, care il tine pe baietel inca de la varsta de 1 an, timp de 5 zile pe saptamana, 12 ore zilnic, cu o sonda in burtica pentru eliminarea excesului de fier care se depune pe organele interne, punandu-i in pericol viata. De 4 ani de zile, o data la 3 saptamani, micutul este nevoit sa se supuna transfuziilor care-i „curata” sangele , fiind singura modalitate de a supravietui. In lipsa unui transplant de celule stem in timp cat mai scurt, durata estimate de supravietuire a copiilor cu aceasta boala este de 15 ani. Parintii lui Robert au depus dosarul la DSP (Directia de Sanatate Publica) Prahova, iar dupa aproximativ 2 ani de asteptare li s-a spus, pur si simplu, ca dosarul a fost ratacit. Un al doilea dosar a fost aprobat abia anul acesta, dar o interpretare gresita a legii de catre un functionar impiedica plecarea copilului la operatie. Mediatizarea acestui caz cu insistenta a atras atentia autoritatilor, care au reevaluat problema astfel incat Robert va pleca saptamana viitoare, in Italia, pentru transplant.

In scrisoarea sa catre Ministrul Sanatatii, Andreea Marin Banica subliniaza:

„As vrea sa ne fiti alaturi pentru ca sunt bani publici (banii nostri) irositi, pacienti morti, functionari romani nesanctionati pentru omor din culpa. Sunt bani publici alocati prea tarziu, pacientii pleaca la tratament cand sanselor lor sunt deja 0.Pacienti morti in ziua aprobarii dosarelor, pentru ca moartea nu asteapta cuminte la rand, nu asteapta ca dosarele sa treaca prin multimea de birouri, comisii si aprobari.

Sunt functionari care iti raspund cu nonsalanta: „nu ma pot pune in locul mamei unui copil din simplul motiv ca eu nu sunt mama”. Functionari care trimit dosare in limba romana la clinici in strainatate, nu primesc raspuns, nici nu verifica de ce si apoi te intreaba mirati: „Pai limba romana nu a devenit, de cand am intrat in UE, limba de circulatie internationala?!?”. Functionari care 5 zile la rand nu gasesc un sofer sa trimita dosarul din Directia de Sanatate Publica Bucuresti la Minister, care pastreaza in sertarele lor 2 ani un dosar pentru ca nu stiu sa vorbeasca o limba straina, nu stiu sa foloseasca internetul. Exista si oameni buni, fireste, pentru ca ei ne-au ajutat sa salvam, nu doar sa pierdem vieti pana acum, dar in Ministerul Dumneavoastra nu ar trebui sa aiba loc decat astfel de oameni, instruiti in spiritul luptei pentru viata.

In cazul celor cu leucemii, tumori cerebrale sau alte forme galopante de cancer fiecare zi conteaza. Nu putem astepta rabdatori ca oamenii sa moara.

„Please help me to save other Romanians” este apelul unui medic din strainatate care a vazut prea multi pacienti romani murind in tara lui, din cauza ca au ajuns prea tarziu dupa demersurile interminabile din Romania .

Asta va cer si eu: sa salvam Romani, copii, tineri, adulti, batrani, oameni carora boala ar trebui sa le fie singura povara. Nu mai au forta sa duca in spate si lupta cu sistemul, lupta cu legile strambe. Va cer o modificare reala, nu simplista, precum cea recenta, a Ordinului 50/2004 si va atasez propunerea noastra de modificare, dupa multe analize si suflet si daruire din partea noastra si a specialistilor care ni s-au alaturat benevol in acest demers.”Va rugam semnati petitia „Andreea Marin Banica – asociatia Salveaza Vieti – va implicate alaturi de noi? ” (http://www.petitieonline.ro/petitie-p61986055.html) . Orice semnatura in plus este un sprijin pentru noi insine, pentru o viata mai buna in Romania!

Peste 2200 de adeziuni dupa cateva zile de lansare online, petitia a fost semnata de romani din toate colturile tarii, dar si din multe alte colturi ale lumi.