Andreea Marin a colaborat cu Vladimir Plahotniuc, oligarhul care este acuzat că a vrut să pună mâna pe toate structurile statului din Republica Moldova.
Vladimir Plahotniuc, unul dintre personajele controversate ale momentului în Republica Moldova, a adus-o de mai multe ori pe Andreea Marin la Chișinău pentru a participa la campaniile organizației sale umanitare, Edelweiss. Românca a răspuns prezent cam de fiecare dată când a fost chemată, începând din anul 2014 și până astăzi. Nu se cunosc sumele încasate de Andreea Marin pentru a fi prezentă în aceste campanii, însă ceea ce este cert este că Zâna a fost prezentată de oligarh ca o persoană apropiată lui, scrie wowbiz.ro.
Cea mai recentă întâlnire între Andreea Marin și Vladimir Plahotniuc a avut loc anul trecut, în luna decembrie, la evenimentul de Crăciun al Fundației Edelweiss. Evenimentul a fost transmis în direct la postul de televiziune Prime TV, iar pe pagina fundației lui Plahotniuc se arată că ”emoțiile au culminat când Zâna Surprizelor, Andreea Marin, a relatat câteva povești care i-au sensibilizat pe cei adunați la Palatul Copiilor”.
Și în 2016, Andreea Marin a participat la o campanie a fundației. Atunci, chiar Plahotniuc a postat pe contul oficial de Facebook un filmuleț cu Andreea Marin, care făcea parte din campania ”Familii ocrotite”, împotriva violenței în familie. ”Vorbește despre ce trăiești sau despre violența cuiva de care îți pasă! Astăzi te poți destăinui păstrându-ți anonimatul și poți beneficia de ajutor. E timpul să avem din nou controlul vieților noatre. Fii lumină în viața ta sau a altcuiva”, spunea Andreea Marin într-un clip din campania sponsorizată de fundația lui Plahotniuc.
Cine este Plahotniuc și ce avere are
Republica Moldova se confruntă cu o nouă criză constituţională, după ce preşedintele prorus Igor Dodon a încheiat o alianţă cu opoziţia proeuropeană şi a numit-o în fruntea Guvernului pe Maia Sandu, fosta sa contracandidată. Ciudata alianţă a fost încheiată pentru a i se opune lui Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat, cunoscut drept cel mai puternic şi bogat om din Republica Moldova.
Vladimir Plahotniuc sau “Mr. P” pentru străini este unul dintre cei mai bogaţi şi puternici oameni din Republica Moldova. Politician şi om de afaceri, Plahotniuc zis şi ,,Păpuşarul’’, are mai multe identităţi, potrivit unui film cu autor anonim, de abia lansat: cetăţean al Republicii Moldove (Vladimir Plohotniuc- n. 28.12.1965), cetăţean al României (Vlad Ulinici- n. 01.01.1966) şi cetăţean al Federaţiei Ruse (Vladimir Plahotniuc – n. 01.01.1966).
Este catalogat drept oligarh, fiind acuzat de implicarea în mai multe infracţiuni de la cele de drept comun (proxenetism) până la economice. Lui Plahotniuc i se aduc şi învinuiri de trafic de influenţă asupra întregii clase politice moldoveneşti considerânsu-se vinovat de criza politică din Republica Moldova, stagnarea dezvoltării economice, a reformelor în justiţie, a integrării europene etc.
Potrivit declaraţiei sale de avere, publicate de CEC, Plahotniuc afirmă că a obţinut pentru anii 2017 – 2018 venituri în valoare de peste 4.5 milioane de euro, 11.5 milioane de lei şi 347.500 dolari, doar de la noua sa companie „Vanguard International LTD”, firmă cu sediul la Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite.
O altă sursă de venit provine de la Prime Management SRL. Compania i-a adus lui Vlad Plahotniuc aproape 4.2 milioane de lei. În total, cel puţin potrivit declaraţiei de avere, Vlad Plahotniuc este acţionarul a patru companii, două din Republica Moldova şi altele două din străinătate: General Media Group Corp SRL (sediul Chişinău), General Radio Group Inc SRL (Chişinău), Vanguard International LTD (sediul Abu Dhabi, emiratele Arabe Unite) şi Vanguard International Group LTD (Apia, capitala insulelor Samoa).
Alte venituri ale liderului PDM le-a obţinut de la companiile Douanes Clifford Chance şi Transkapital, care i-au oferit lui Plahotniuc peste 46 mii de franci elveţieni şi, respectiv, 15.000 dolari pentru „retur servicii juridice”. Plahotniuc deţine conturi bancare la trei bănci din R.Moldova. La Mobiasbank, democratul are în conturi peste 121 mii de dolari, la Victoriabank – circa 550 mii de euro şi aproximativ 517 mii de dolari, iar la Moldova-Agroindbank peste 73 mii de dolari, scrie adevărul.ro.
La începutul acestui an, Vlad Plahotniuc a vândut un automobil la preţul de circa 1 milion de lei şi a cumpărat altele trei, fiecare la preţ puţin peste 1 milion de lei. Este vorba despre trei mercedesuri: 600L (2016) şi două mercedesuri GLS 400 (2018). Pe lângă aceste trei automobile, Plahotniuc susţine că deţine şi un alt Mercedes S600L (2009).
Plahotniuc are şi o colecţie impresionantă de cărţi anticariat, dobândite între anii 1994 – 2008, valoarea cărora este estimată la peste 3 milioane de lei. De asemenea, în aceeaşi perioadă, Plahotniuc a obţinut „cărţi universale” în valoare de 7.8 milioane de lei, dar şi un pian de 131.000 de euro, în anul 1994.
Politicianul a declarat că nu deţine în proprietate terenuri, iar la capitolul „clădiri şi construcţii”, democratul susţine că are în proprietate un apartament de 234 m.p., în valoare de 1.5 milioane de lei, două garaje a circa 48 mii de lei fiecare şi un spaţiu comercial în posesie prin contract de locaţiune de 300 m.p.
Preşedintele Partidului Democrat din Republica Moldova, Vlad Plahotniuc, a anunţat luni, într-un mesaj postat pe Facebook, că decizia de a se retrage de la guvernare reprezintă o nouă etapă pentru PDM, urmând să formeze o opoziţie activă în timp ce se află în exil.
Liderul politic a adăugat în mesaj că are nevoie de o pauză pentru a lucra la mai multe planuri, cel mai important fiind acela de a “readuce stabilitatea în Moldova şi liniştea de care cetăţenii au nevoie”.
“În acelaşi timp, am nevoie de timp pentru a-mi securiza familia, după ce a trecut prin momente grele, inclusiv după o tentativă de răpire eşuată a mea, care a avut loc anul trecut, când mă aflam într-o vizită peste hotare. Copiii mei sunt speriaţi, familia mea este speriată şi nu se simte în siguranţă nicăieri. Familia mea are nevoie mai mult ca oricând să fiu lângă ea şi eu voi sta cât este necesar, pentru ca să treacă cu bine peste aceste momente şi să se simtă în siguranţă. Este dreptul meu să iau toate măsurile pentru a mă proteja şi a-mi proteja familia sau oamenii apropiaţi, aşa cum cred că e mai bine pentru ei. În această perioadă, Moldova nu este o ţară sigură, iar asta nu din cauza posibilelor dosare inventate de oponenţi, dar din cauza unora care îşi doresc să o preia cu forţa“, a declarat Plahotniuc.