Anchetă la spitalul Sf. Pantelimon după ce 20 de oameni au murit din cauza administrării necorespunzătoare a unui medicament

Publicat: 11/04/2024 | 17:58

Este alertă în sistemul medical din România. 20 de pacienți ar fi murit în condiții suspecte – în secția ATI a Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon din București – din cauza administrării incorecte a unui medicament. În urma acuzațiilor grave legate de siguranța pacienților, Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, a reacționat. 

În urma unei sesizări primite pe adresa de e-mail a Parchetului București, un angajat al Spitalului de Urgență Sf. Pantelimon din București acuză că în două zile – în perioada 4-7 aprilie 2024 – la Secția ATI ar fi murit 20 de pacienți. Conform surselor din interiorul unității, medicii ar fi scăzut deliberat doza de noradrenalină prescrisă-  serul care ține pacienții în stare critică în viață.

Citește și: EA ESTE MARIA, FEMEIA DE 38 DE ANI CARE A MURIT ÎN AGONIE. SOȚUL FACE DECLARAȚII CUTREMURĂTOARE DESPRE EVENIMENTELE CARE AU AVUT LOC ÎN SPITAL

Ancheta groazei la Spitalul Pantelimon din București – 20 de pacienți au murit în doar două zile

Astfel, în foaia de observație a pacienților era prescrisă administrarea a 15 sau 20 mg de noradrenalină – doza care a fost micșorată la doar 1 miligram de către medici. După plecarea medicilor din secția ATI, asistentele creșteau nivelul noradrenalinei iar la 20. Sursele din interiorul unității susțin că aceste practici criminale ar fi fost comise din cauza lipsei de locuri din secția ATI.  Noradrenalina este utilizată în tratamentul de urgență a situațiilor în care este necesară creșterea imediată a tensiunii arteriale până la valori normale – în caz de scădere bruscă a acesteia.

„Practic, la toți acești pacienți le-a fost scăzută noradrenalina, serul care îi ținea în viață. De fiecare dată, medicii au fost cei care au făcut asta. Spuneau asistentelor că, la pacienți care aveau prescrisă în foaia de observație administrarea a 15 sau 20 mg de noradrenalină, să le micșoreze doza la doar 1 miligram. Asistentele au refuzat, așa că medicii au micșorat dozele chiar ei”, susține personal medical din spital, citat de publicația Cetățeanul.net.

Joi, 11 aprilie 2024, directorul de îngrijiri al Spitalului Pantelimon acuză responsabilii unității că este împiedicat să-și exercite activitatea. Astfel, conducerea spitalului a alcătuit o comisie formată din medici din alte secții care să verifice aspectele sesizate. De asemenea, Corpul de Control al Ministerului Sănătății se va implica în această anchetă: ”În urma sesizărilor primite de la directorul de îngrijiri al Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon care se refereau la împiedicarea exercitării atribuţilor sale în cadrul spitalului, ministrul Sănătăţii a decis trimiterea Corpului de Control pentru verificarea aspectelor sesizate”, a transmis, joi, Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

În urma informațiilor făcute publice, Alexandru Rafila, Ministerul Sănătății, a oferit prima reacție: „Nu este vorba despre o acuzație asumată, ci este o acuzație venită la mâna a doua, nu cunoaștem cine este autorul. S-a făcut și sesizare penală si cu siguranță vom colabora cu Parchetul”, a declarat la Digi24 ministrul Sănătății.

Citește și: ROBERT, UN ASISTENT MEDICAL DIN DÂMBOVIȚA, A MURIT FULGERĂTOR SUB PRIVIREA NEPUTINCIOASĂ A SOȚIEI LA DOAR 30 DE ANI. CU O ZI ÎNAINTE FUSESE LA URGENȚE ȘI ACUZA DURERI DE CAP