Anchetă CANCAN.ro. A apărut încă o moarte suspectă la Fundeni: pacientul avea doar 30 de ani. Îşi planificaseră nunta, dar…

De: Cancan
Publicat: 30/03/2017 | 00:00

Distrusă de durere, Ionela Bălan, iubita pacientului Dan Alexandru Agavriloaie, care a decedat în Spitalul Fundeni, a acceptat să vorbească pentru CANCAN.RO despre cazul partenerului său de viaţă. Dan Alexandru Agavriloaie a murit la numai 30 de ani şi este tânărul care a stat în patul în care a fost mutat, mai apoi, şi pacientul Liviu Ion Costea, care a decedat şi el, şi despre care am scris AICI. Ionela Bălan susţine că în Spitalul Fundeni circulă două bacterii foarte periculoase, Klebsiella şi Acinetobacter, care pun în pericol viaţa a numeroşi pacienţi şi care i-au luat viaţa şi bărbatului care urma să îi devină soţ. Tânăra susţine că lipsa de măsuri ucide persoane nevinovate!

“Mi-au distrus viaţa! Prietenul meu a făcut un transplant de ficat în urmă cu 10 ani. În urmă cu 3 luni a făcut temperatură şi a mers la Spitalul Fundeni. A fost operat pentru ocluzie intestinală, totul a decurs bine, dar apoi a fost dus la Terapie Intensivă, la etajul 1, acolo unde a luat bacteria Acinetobacter. Azi a fost bine, peste 3 zile mi-au spus că starea lui este critică. În cele 2 luni cât a fost la Fundeni, de 3 ori mi s-a întâmplat să mi se spună că e bine, iar apoi că starea i s-a agravat. Pe certificatul său de deces scrie stop cardio-respirator. Timp de două luni am stat cu el la Terapie Intensivă şi am văzut ce se întâmplă. Toată lumea ştie că în spital sunt bacterii, dar nimeni nu face nimic! Orice persoană intră la Terapie Intensivă şi stă acolo mai mult de 3 zile se alege cu infecţiile astea şi ajunge în stare critică. Nu se ştie dacă mai scapă sau nu, a declarat Ionela Bălan pentru CANCAN.RO.

Dan Alexandru Agavriloaie, pacientul de 30 de ani decedat în Spitalul Fundeni

“Prietenul meu a stat 4 săptămâni la Terapie Intensivă, doamna doctor a reuşit să îi refacă intestinele. După ce a fost scos pe secţie, doamna conferenţiar doctor Gabriela Droc, şefa de la ATI, mi-a spus că orice bacterie îi poate fi fatală. Infecţiile pe care Dan le-a avut, le-a luat din spital! Doamna doctor mi-a spus că infecţia este maximă şi că din cauza aceasta a ajuns în stare critică. Medicii nu au nicio vină, ei nici nu neagă că există bacterii. De ce managerul spitalului nu ia măsuri când se cunosc lucrurile acestea?! Să mi se explice cum a făcut Dan stop cardiac! Omoară persoane nevinovate!, a adăugat Ionela Bălan.

Aşa arată certificatul de deces al lui Dan Alexandru Agavriloaie. Nicio bacterie nu este trecută la cauzele morţii. În schimb apare şocul septic, care ar fi fost provocat tocmai de bacterii

La fel ca şi ginerele lui Liviu Ion Costea, Răzvan, Ionela Bălan este decisă să meargă şi ea mai departe şi să dea Spitalul Fundeni în judecată. “O să vorbesc cu un avocat, cu mai mulţi, cineva trebuie să plătească! Vreau să fac şi eu reclamaţie. Eşti mai în regulă pe secţie decât la ATI. Cred că au mai fost anchete şi nu s-a întâmplat nimic, în fiecare zi murea câte un pacient, au murit şi 3 într-o zi! Nu se poate să vii pe picioarele tale la spital şi să mori”, a mai spus Ionela Bălan.

Tânăra a dezvăluit şi alte probleme din spital. “Asistentele leagă pacienţii pentru ca ele să meargă la cafele sau să doarmă”, ne-a dezvăluit tânăra, care a văzut timp de două luni ce se petrece în Spitalul Fundeni. De asemenea, potrivit mărturiilor tinerei, se încearcă să se ascundă ce se petrece în spital. “Discutam cu o doctoriţă şi m-a întrebat: ă filmaţi? Că dacă mă filmaţi, nu mai stau de vorbă cu dumneavoastră>>”, a precizat Ionela Bălan.

Ce spune Spitalul Fundeni

Până la apariţia articolului (n.r.- este vorba de primul nostru articol) nu a existat o sesizare scrisă din partea unui/unor aparţinători sau o raportare internă privind pretinsa situaţie a decesului a patru persoane în secţia ATI/Transplant Hepatic; urmare articolului a fost organizată şedinţa Comitetului Director, în care s-a pus în discuţie situaţia indicată în articol şi s-au solicitat puncte de vedere de la serviciul specializat privind măsurile de curăţenie şi dezinfecţie a mediului spitalicesc, precum şi de la şefii secţiilor unde a fost internat pacientul menţionat în articol (n.r.- este vorba despre Liviu Ion Costea) începând cu data de 13.03.2017. Suplimentar aspectelor preliminare menţionate a fost comunicată şi o adresă de informare către Ministerul Sănătăţii;

Institutul Clinic Fundeni, aşa cum rezultă şi din răspunsul formulat de către şeful serviciului specializat privind măsurile de curăţenie şi dezinfecţie a mediului spitalicesc implementează activităţi specifice de prevenire a infecţiilor asociate actului medical (“IAAM”), după cum urmează: (a) prevenirea IAAM prin cauze exogene, (b) prevenirea IAAM prin transmitere încrucişată a microorganismelor, (c) instruirea personalului sanitar privind măsurile de prevenire a infecţiilor nosocomiale, (d) Ancheta epidemiologică şi evaluarea respectării protocolului de izolare la pacienţii infectaţi. Cu titlu de exemplu, precizăm că au fost desfăşurate activităţi de dezinfecţie ciclică suplimentară (inclusiv nebulizare pe cale aeriană cu dezinfectante sporicide) în secţiile ATI III şi ATI I, secţiile chirurgicale şi blocurile operatorii aferente în perioada 17-24 februarie, iar acţiunea va continua şi în alte secţii ATI şi blocuri operatorii din cadrul Institutului în perioada 24-27 martie 2017.

Există o monitorizare şi se face o raportare lunară a infecţiilor nosocomiale conform procedurilor, se arată în răspunsul pe care l-am primit de la Institutul Clinic Fundeni după ce am înaintat o adresă institutului medical.